Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. február 24.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Átadták az újjászületett gödöllői Erzsébet-parkot
Fokozatosan szépítik a várost a Norvég Alap támogatásával

Pontosan 110 esztendővel az eredeti átadás után, május 19-én adták át a Norvég Alap támogatásával felújított gödöllői Erzsébet-parkot, Erzsébet királyné szobrot és barokk Kálváriát. Az ünnepség elején Gémesi György polgármester és Polgár Tamás, a norvég nagykövetség tanácsosa nyitották ki a park kapuját, majd a megemlékezés zárásaként újraszentelték a Grassalkovichok által emeltetett barokk Kálváriát.


 A Kálvária teraszán álló szobrok mostantól ismét eredeti szépségükben láthatók

A Norvég Alap támogatásának az eredményeként Gödöllő egyik legszebb része újult meg, mondta köszöntőjében Gémesi György az Erzsébet királyné szobornál megtartott ünnepségen. Mint a polgármester elmondta, a város 1,7 millió euró támogatást nyert el Gödöllő önkormányzata a „Várostörténeti és kulturális szempontból jelentős helyszínek rehabilitációja, többcélú hasznosítása" címmel benyújtott pályázatára az EGT/Norvég Finanszírozási Mechanizmusok pályázati konstrukció keretében. A pályázat sikerében jelentős szerep jutott a helyi civil aktivitásnak, eredetileg ugyanis a Gödöllői Értékvédő Közhasznú Egyesület a néhány hete átadott Grassalkovich filagória felújítására keresett forrást, s ehhez kapcsolódott a többi projektelem: a most átadott Erzsébet-park, az Erzsébet királyné szobor és az Erzsébet-szikla környezetének, valamint a barokk Kálvária helyreállítása, az Alsópark rekonstrukciója és a Királyi Váró felújítása. Az Erzsébet-park emlékeinek megújítására 240 ezer eurót fordítottak, amiből 204 ezer euró volt a Norvég Alap támogatása.

A rendezvényen Szabó Margit, a Sisi Baráti Kör titkára emlékezett meg Erzsébet királynéról, és elevenítette fel a 110 esztendővel korábbi eseményeket. Mint mondta, a királyné életének egytizedét, talán legboldogabb éveit töltötte Gödöllőn. A szobor alkotójának, Róna Józsefnek visszaemlékezéséből, valamint korabeli újságokból idézte, hogyan fogadták az itt élők a tragédiát követően ide érkező Ferenc Józsefet, és, hogyan született meg a döntés a szobor felállításáról és a park létrehozásáról.

Ugyanezt a kort idézte meg Pécsi Ildikó, Kossuth -díjas színművész, Gödöllő díszpolgára is, aki Erdélyi Zoltán: „Nem haltál meg" című versét mondta el, amit a szobor leleplezésére írt az egykori költő. A visszaemlékezéseket követően a résztvevők megkoszorúzták a királyné szobrát, elsőként Gémesi György és Polgár Tamás, majd a város képviseletében több intézmény és civil szervezet tisztelgett a királyné emléke előtt.

A park másik megújult ékessége a Grassalkovichok által építtetett Kálvária, amit szintén régi pompáját idéző új köntösben láthatnak az érdeklődők. Ennek történetébe Gaálné dr. Merva Mária, a Gödöllői Városi Múzeum igazgatója avatta be az érdeklődőket. A Kálváriát 1775-ben avatták fel, s mivel az itteni terület sík, egy építményen áll. Alsó részében víztározót alakítottak ki, innen öntözték a kastélypark barokk kertjét. Az építmény terasz részén hat szobor, Krisztus mellett a két lator, valamint Mária, Mária Magdolna és Szent János apostol alakja látható. Az eredetileg festett szobrokat többször restaurálták, mára csak Mária és Szent János látható az eredeti állapotban. Bár a korábbi felújítások során ezeken is történtek változtatások, most mégis eredeti szépségükben láthatóak. A műhelymunkák során ugyanis Varga Zoltán Zsolt és Bíró János szobrászművészek megtalálták az eredeti festés nyomait, és a műemlékvédelmi szakemberek döntését követően mindkettőt ennek megfelelően állították helyre.

Az ünnepség a Kálvária újraszentelésével ért véget. A szertartást Ullmann Péter perjel végezte.

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu