Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2022. május 20.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

A BKK igazgatóságától a margitszigeti futókörig
Közel 120 napirendi pontot tárgyalt meg a Fővárosi Közgyűlés

Csaknem 120 napirendi pontot tárgyalt meg 2013. december 11-i ülésén a Fővárosi Közgyűlés. Döntöttek a BKK igazgatóságának kibővítéséről és új tagjairól. Határoztak arról is, hogy 17 újabb középület, emlékmű, szobor kaphat díszkivilágítást, további 80 millió forint jut a hajléktalan-ellátás bővítésére, kiírhatják a közbeszerzést a Széll Kálmán tér megújítására, felújítják a Lánchíd budai villamos-aluljáróját is, valamint a margitszigeti futókört.


A Fővárosi Közgyűlés ülésének kezdete előtt a teremben demonstráltak azon cégek képviselői, amelyek a Bálna generálkivitelezőjével, a WHB Kft.-vel álltak szerződésben. A mintegy húsz tiltakozó „Hol a pénzünk?" feliratú pólóban foglalt helyet a teremben. A sajtó munkatársainak kiosztott háttéranyag szerint a Bálna épületét magyar vállalkozók építették fel, és azért, hogy hozzájussanak a munkához, a beruházó közvetítő cég egymilliárd forintos bankgaranciát igényelt tőlük, amelyet át is utaltak. Ezt a pénz viszont a teljesítés után nem kapták vissza, mint fogalmaztak, a főváros elperelte ezt a garanciát a vállalkozásoktól.


Bálna: nincs pénz az alvállalkozóknak

Tarlós István főpolgármester az üggyel kapcsolatban az ülés elején elmondta: a főváros a Bálna ügyében egy lebonyolító céggel állt jogviszonyban, amely az alvállalkozóktól szedte össze a hiányzó bankgaranciát. A bankgaranciát a főváros lehívta, ez ügyben a Kúria jogerős döntésével a fővárosnak adott igazat. Ha ezt a pénzt méltányosságból odaadják az alvállalkozóknak, akkor súlyos törvénysértést követne el a város. A főpolgármester méltányolta az alvállalkozók munkáját, de - mint mondta - „elmentek a falig", nem tudnak további segítséget nyújtani.

Bagdy Gábor pénzügyi főpolgármester-helyettes azt mondta, az alvállalkozók garanciája ügyében nincs módja a fővárosnak dönteni. Emellett felolvasta azt a levelet, amelyet egy korábbi demonstrációra válaszul írtak. Ebben az szerepel, hogy elismerik, és nagyra becsülik az alvállalkozók munkáját, de a főváros minden lehetőségét kimerítette.


Átalakították a BKK igazgatóságát

Döntött a Fővárosi Közgyűlés a Budapesti Közlekedési Központ igazgatóságának 7 főre bővítéséről és tagok cseréjéről 28 igen, 2 nem szavazattal, tartózkodás nélkül. Az igazgatóságból visszahívták Pongrácz Gergelyt, helyére Rostás Zoltán került, a testület két új tagja lett Szegvári Péter és Nemesdy Ervin. Tarlós István főpolgármester a vitában ezzel kapcsolatban azt mondta: a cél, hogy az új szakemberekkel szakmailag erősítsék a BKK-t.

Bővítik a díszkivilágítási listát

További tizenhét szobor, épület vagy emlékmű kaphat díszvilágítást, erre elsősorban állami, civil és egyházi szervezetek, valamint önkormányzatok tettek javaslatot. A díszvilágításról szóló rendelet módosításáról 18 igen, 1 nem szavazattal, 11 tartózkodás mellett döntött a közgyűlés. György István városüzemeltetési főpolgármester-helyettes jelezte: Budapesten évente 200 millió forintba kerül a díszvilágítás, a mostani bővítés a költségeket 1 százalékkal növeli - tette hozzá.

Díszvilágítást kap gróf Bethlen István budavári szobra, a Bécsi kapu téren Jagelló Ulászló és Szent Hedvig emlékműve, a Várkert Bazár épületegyüttese, az óbudai Lajos utcában a főplébánia melletti Haza Hősei emlékmű, a szintén ott található a Harangjáték alkotás, Nepomuki Szent János szobra és a Szent Flórián-szobor, továbbá az V. kerületi Élet Menete szobor. Ugyancsak kivilágítják majd a belvárosi Olimpiai parkban létesítendő olimpiai emlékművet, az Ötkarika kompozíciót és az Olimpikonok falát. Díszvilágítást kap a Keleti Pályaudvar főhomlokzata, a Baross téri Baross Gábor szobor, valamint a Móricz Zsigmond körtéri Móricz-szobor. Kivilágítják a Margitszigeten nemrégiben felállított Urmánczy Nándor emlékpadot is. A döntés szerint díszvilágítást kap a XXII. kerületben a Szentháromság téri első világháborús Hősi emlék és a Szent Flórián téri Szent Flórián-szobor is.


Emelkedik a teherforgalmi behajtási díj

Az inflációval megegyező mértékben, 2,4 százalékkal emelik Budapesten a teherforgalmi behajtási díjat. Az előterjesztők azt írták, hogy a díjak 2010. február óta nem változtak, a forgalomcsillapítási hatás fenntartása érdekében viszont szükséges az inflációval megegyező mértékű emelés. Egy KRESZ-módosítást is átvezettek a javaslat elfogadásával, ennek értelmében a pénz- és értékszállító járművek, valamint a polgárőrök járművei szolgálatban behajthatnak olyan övezetbe, amelybe egyébként tilos lenne.


Indulhat a Széll Kálmán tér felújításának közbeszerzése

Megindulhat a Széll Kálmán tér felújítására vonatkozó közbeszerzési eljárás. Az egyhangúlag elfogadott határozat szerint a beruházás költségvetése 4,8 milliárd forint, ebből egyebek mellett a tér mentén lévő közutak és közlekedési csomópontok újulnak meg a közösségi közlekedés előnyben részesítésével, szélesítik a gyalogos felületeket, kerékpárutat, B+R (bike+ride) parkolót építenek, növelik a zöldfelületek nagyságát, fejlesztik a közműveket. A projekt része a fogaskerekű vasút fejlesztésének és a káposztásmegyeri intermodális csomópont kivitelezésének előkészítése is.


Nyolcvan millióból fejlesztik a hajléktalan-ellátást

Mintegy 80 millió forint támogatásból fejlesztik a budapesti hajléktalan-ellátást, miután a Fővárosi Közgyűlés szerdán egyhangúlag jóváhagyta a Belügyminisztérium és az önkormányzat közötti támogatási megállapodást. Szentes Tamás főpolgármester-helyettes indítványában jelezte: a felek a korábbi évek gyakorlata alapján az úgynevezett Fűtött utca programban bővítették az ellátási kapacitást, és kialakították a hiányzó ellátási formákat. A most elfogadott javaslatcsomagot a Menhely Alapítvány, a Máltai Szeretetszolgálat és az Országos Mentőszolgálat bevonásával dolgozták ki. A 80 millió forintból egyebek mellett új krízishelyek megnyitását készítik elő, további lábadozót üzemeltetnek, ruhákat, tisztálkodó szereket tartalmazó úgynevezett beköltözési csomagokat adnak az érintetteknek, növelik a lakhatási és étkezési támogatásokat.


Felújítják a Lánchíd budai villamos-aluljáróját is

Felújítják a Lánchíd budai villamos-aluljáróját is, miután a Fővárosi Közgyűlés módosította a hídfelújításról szóló megállapodást. Az eredeti megállapodásban szereplő hidak listáját az üzemeltetők információi alapján írták össze. Mivel maradt még forrás a feladatra - a 21 igennel, 8 tartózkodás mellett elfogadott javaslat szerint - sor kerülhet a lánchídi villamos-aluljáró átépítésére is. Ennek indoka az, hogy az új, alacsonypadlós villamosok is közlekedni tudjanak a Bem rakparton. A kivitelezés során megerősítik, ahol kell, cserélik az aluljáró szerkezetét, változtatnak a déli oldali rámpán, valamint kicserélik a felsővezetéket és az áramellátási kábeleket is.


Januártól állami fenntartású a Budapesti Operettszínház

Állami fenntartású lesz január 1-től a Budapesti Operettszínház, az erről szóló előterjesztést a Fővárosi Közgyűlés 20 igen szavazattal, 2 tartózkodás mellett fogadták el. A Nagymező utcai teátrum fenntartója január 1-től az Emberi Erőforrások Minisztériuma lesz. A Budapesti Operettszínházhoz tartozó ingatlanok, így maga színházépület is - amelynek értéke 7,7 milliárd forint a nemrég készült vagyonértékelés szerint - ugyanakkor a főváros tulajdonában maradnak.

A kormány még októberben döntött arról, hogy az operettszínház januártól állami fenntartásba kerül. A közgyűlés most megszavazta, hogy ezzel összhangban a Fővárosi Önkormányzat és a Budapesti Operettszínház közötti fenntartói szerződés 2013. december 31-én megszűnik. Az operettszínháznak januártól bérleti díjat kell fizetnie az ingatlanok használatáért, a közgyűlési határozat évi 220 millió forinttal számol. A bérleti szerződés határozatlan időtartamú lesz. Az intézményi feladatok ellátásához szükséges ingó vagyon - például díszletek, jelmezek, bútorok - nyilvántartási értéken való átvezetéssel ingyenesen kerülnek az átvevőhöz, a vagyontárgyak kezelésének joga a Budapesti Operettszínházat illeti meg. A határozat arra is kiterjed, hogy a közgyűlés a Budapesti Operettszínház főigazgatói álláshelyére kiírt pályázati felhívást visszavonja, az új vezetői pályázat kiírása 2014. január elseje után az átvevő, azaz az Emberi Erőforrások Minisztériuma kizárólagos jogosultsága.

Megújul a margitszigeti futókör

Jövőre felújítják a margitszigeti futópályát, az erről szóló határozatot szerdán egyhangúlag fogadta el a Fővárosi Közgyűlés. Az indoklás szerint a futókör teljesen elhasználódott, az árvízvédelmi munkálatok miatt a burkolat több helyen megsérült, balesetveszélyessé vált. A tervek szerint a jövőben az árvízveszély miatt egy vízáteresztő aszfaltréteg biztosítaná az öntött gumiburkolat időtállóságát és stabilitását. Kamerarendszert is kialakítanak a nagyobb biztonság érdekében, az időeredmények méréséhez pedig informatikai fejlesztéseket hajtanak végre. A pálya Margit híd alatti ágánál egyebek mellett húzódzkodókat állítanak fel, valamint a teljes, több mint 5 kilométer hosszú útvonalon az öltöző- és az illemhelyeket is felújítják. A margitszigeti futókör teljes rekonstrukciójára a Fővárosi Közgyűlés összesen 350 millió forintot fordít, erre a célra idén 2,5 millió forintot, jövőre pedig 347 millió forintot különít el.

Nem változnak a temetési költségek jövőre

Változatlanok maradnak a temetési díjak jövőre, a Budapesti Temetkezési Intézet (BTI) Zrt. kompenzációt kap a szociális temetések miatt. A Fővárosi Közgyűlés 25 igen, 5 nem szavazattal, 1 tartózkodás mellett fogadta el a határozatokat. Módosul a köztemetőkről és a temetkezés rendjéről szóló rendelet, amelybe beemelik a szociális temetésre vonatkozó részeket is. A BTI jövőre 2380 szociális temetéssel kalkulál az eddigi tendenciákat figyelembe véve. Emiatt mintegy 194 millió forintos kompenzációt kért a társaság az önkormányzattól. Szociális parcellát a csepeli temetőben alakítanak ki, erre 150 millió forintot fordítanak az általános tartalék terhére. Szociális temetést az elhunyt utolsó lakhelye szerinti önkormányzatnál lehet kérni, az eltemettetőnek vállalnia kell, hogy ő vagy egy általa felkért ember közreműködik a temetésben. Az önkormányzat gondoskodik a temetési helyről, a holttest szállításáról, esetleges hamvasztásáról.

Ideiglenes bizottság alakult egy 1848-as emlékműért

Ideiglenes bizottságot hozott létre a Fővárosi Közgyűlés, a testület feladata a Szabadság oszlopa emlékmű felállításának előkészítése lesz. A Marco Casagrande szobrászművész által tervezett emlékművet az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kezdetének 170. évfordulójára, 2018-ra állítanák fel. A monumentális emlékmű terveinek elkészítésére 1848-ban kérték fel a Magyarországon élő olasz művészt, de Casagrande elhagyta az országot, így a megvalósítás elmaradt. Az előterjesztő Németh Szilárd (Fidesz-KDNP) megjegyezte: az emlékművet a Szabadság tér egykori környezetének és a kor városrendezési elképzeléseinek megfelelően tervezték, ezért korrekciók szükségesek. Ezenkívül meg kell találni a mű méltó helyét Budapesten, és környezetrendezési munkákat a kész tervekkel összhangban előkészíteni.

Csaknem 140 milliós támogatás a tavaszi fesztiválnak

A Budapesti Tavaszi Fesztivál (BTF) jövő évi programjainak megrendezéséhez 138 millió 600 ezer forintos támogatást szavazott meg a Fővárosi Közgyűlés. A jövőben az államnak 51 százalékos, a Fővárosi Önkormányzatnak pedig 49 százalékos részesedése lesz majd a fesztiválok szervezését végző cégben, 2014-ben azonban még a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ szervezi a tavaszi fesztivált, így ez a szervezet kapja meg a csaknem 140 milliós támogatást. A fővárosnak és a tárcának is az a szándéka a változtatással, hogy a fesztiválesemények ne a nemzeti minősítésű és állami tulajdonú vagy állam által fenntartott szervezetek éves repertoárjának kiegészítései legyenek. Nemcsak új programstratégiát várnak el BTF szervezőitől, hanem jól érzékelhető fesztiválhangulatot, a helyszínek számának bővítését is.

Forrás: Budapest.hu

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2022 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu