Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2023. június 8.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Az elvont forrásokat nem pótolja az konszolidáció
A MÖSZ elnöke az adósságrendezésről, a jövő évi költségvetésről és a rezsicsökkentésről a Rádió Orientben

Újabb 400 milliárdos adósságkonszolidációt jelentett be a kormány 2014 februárjáig. A döntés szinten tartja az államháztartási hiányt, és mentőövet jelent a településeknek, a feladatfinanszírozás szűkülő önkormányzati forrásait azonban nem pótolja, figyelmeztetett Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége elnöke a Rádió Orientben. A takarékos települések plusz 10 milliárdos keretét viszont jó ötletnek tartja, amit a jövőben bővíteni is lehetne.


A kormányzat a 2014-es költségvetésbe újabb adósságkonszolidációt épített be, február végéig a települések maradék tartozásait is átvállalja. A több mint 400 milliárd forintos keretből nem egyszerre, hanem fokozatosan történik a konszolidáció. A Rádió Orient műsorában Gémesi György elmondta, a 13 ezer milliárdos országos büdzsében az éves átvállalás 40-45 milliárdos összeg, ami az arányokat tekintve nem számít nagy tételnek.

A polgármester kiemelte, az adósság átvállalásával nem növekszik az államháztartási hiány - az Unió ugyanis elfogadja az államadósság törlesztésének. Örvendetes az is, hogy gazdaságfejlesztési többletforrást kapnak a jól sáfárkodó önkormányzatok. „Az ilyen települések számára első esetben különít el a kormány 10 milliárd forintot a költségvetésben" - mutatott rá Gémesi György. A polgármester üdvözölte a lépést, amit szerinte hosszú távon is érdemes lenne alkalmazni.

A hitelátvállalással elért kiadáscsökkentést fejlesztésre kell fordítani. Az önkormányzatok ezzel esélyt kapnak arra, hogy versenyképesebbekké váljanak és, hogy a gazdaság alappillérjeit képző kis- és középvállalkozások is megerősödjenek. A Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) elnöke kiemelte, a feladatfinanszírozásra való átállás szűkítette a települések mozgásterét, csökkent a gazdálkodási autonómia. Emellett az önkormányzati társaságok hitele továbbra is a rendszerben maradt.

A hitelfelvételi stop, valamint a kormányzati engedélyhez kötött újabb hitelfelvétel ugyan mérsékli az önállóságot, azonban könnyebbé teszi a meglévő adósságok törlesztését. „A feladatfinanszírozásban szűkülő önkormányzati forrásokat ugyanakkor nem pótolja az adósságkonszolidáció, itt további segítséget igényelnek a települések. Kiegészítő állami forrásigényre van szükség, a belügyminisztériumi tartalékkeret helyett konkrét puffer-keretet kellene kialakítani."

A 2014-es reform után nem lesznek polgármesterek a parlamentben. Gémesi György ezt problémásnak nevezte, mivel az önkormányzati vezetők jelenléte féket jelentett a rendszerben. „A cél, hogy ne kelljen lobbizni az önkormányzatokért. A kormányzatnak természetes módon potenciális partnerként kell kezelnie az önkormányzatokat. A jövő évi büdzsé nem álombüdzsé a települések tekintetében: átrendezik a forrásokat, azonban lényegi többletelem nem jelenik meg" - beszélt a biztonságos működést nem biztosító új keretről a vendég.

Gödöllő polgármestere a rezsicsökkentés hulladéktársaságokat érintő hatásáról is beszélt. Gémesi György korábban levélben fordult az illetékes politikusokhoz, de arról máig nem kapott információt, hogy pontosan milyen formában kívánják kompenzálni a cégeket. „A kiadásnövekmények mellett nincs elegendő forrás. Az állampolgárok terheinek csökkentése jó lépés, azonban ezt nem szerencsés a non-profit önkormányzati társaságok ellehetetlenítésével elérni." Gémesi elmondta, a hulladéklerakásról szóló rendelet módosításával 5,5 milliárdos kompenzációt kaphatnak a rezsicsökkentést megszenvedő vállalatok, azonban ez nem elegendő a becsült 30 milliárd feletti kiesés pótlására.

Gödöllő 2013 novemberében egy lehetséges közös fürdőberuházásról tárgyalt kínai testvérvárosával. Gémesi György kiemelte, a kínai államfő 17 európai miniszterelnökkel találkozott a közelmúltban a kínai piac megnyitásával kapcsolatban. „Gödöllő esetében még csak klasszikus testvérvárosi együttműködésről beszélünk. A gazdasági együttműködés keretében fejlesztéseinkhez keresünk forrásokat és szakembereket. A hagyományos kínai gyógymódok alkalmazása növelheti a helyi fürdő szerepét és látogatottságát - vélekedett a Rádió Orient vendége.

Forrás: OrientPress Hírügynökség

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2023 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu