Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2022. május 25.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Lehetőleg megelőző csapást kell mérni a korrupcióra
Közös helyzetértékelés a korrupció ellenes küzdelem világnapján

Az a cél, hogy lehetőség szerint megelőző csapást mérjünk a korrupcióra - mondta Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter 2013. december 9-én, Budapesten a korrupció ellenes küzdelem világnapján.  A tárcavezető Domokos Lászlóval, az ÁSZ elnökével, Kónya Istvánnal, a Kúria elnökhelyettesével, Polt Péter legfőbb ügyésszel és Handó Tündével, az Országos Bírósági Hivatal elnökével értékelte közösen a korrupció ellen tett lépéséket.


Navracsics Tibor a megelőzés mellett a korrupció megtorlásáról is beszélt, a megelőző intézkedések mellett a büntető jogszabályok változásaira, a közigazgatási intézményrendszeren belül tett intézkedésekre és a nemzetközi együttműködésre hívta fel a figyelmet.

A megelőzésről azt mondta, olyan kultúrát kell kialakítani, amely önmagában lehetetlenné teszi a korrupciót az államigazgatásban. Arra is ügyelni kell, hogy bűncselekmény esetén hogyan tudják azt megtorolni - tette hozzá.

A kormány 2012-ben elfogadott korrupcióellenes programját és a jogszabály-módosításokat említette, például a Btk. változását, amelyet az egyértelműsítés mellett kiegészítettek a befolyásolás vásárlása tényállással, amely a korábbiaknál hatékonyabban bünteti az aktív korrupciót.

Az úgynevezett gyorsító csomaggal szerinte mindent megtettek azért, hogy a korrupciós ügyek minél hamarabb tárgyalási szakba kerüljenek és minél előbb ítélettel záruljanak. Ennek érdekében az OBH, a Kúria és a Legfőbb Ügyészség többletforrásokat kaptak.

Megemlítette még a közérdekű bejelentésekről szóló törvényt, amely például védi a névtelen közérdekű bejelentőket, és megjelennek benne az integritásfelelősök, akik a közigazgatásban figyelnek a korrupció veszélyét felvető jelenségekre.

A közigazgatásról szólva szólt még a júliusban elfogadott köztisztviselői etikai kódexről, a nemzetközi együttműködés terén pedig arról, hogy 2010 szeptemberében Magyarország is létrehozója volt az ENSZ Korrupcióellenes Akadémiájának. Kiemelte az ország szerepét a nyugat-balkáni államok uniós csatlakozási folyamatában a korrupcióellenes tevékenység kidolgozásában.

Domokos László, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke szintén a megelőzés fontosságát hangsúlyozva, megemlítette a holland számvevőszék példájára létrehozott, a kockázatokra irányuló integritás-felmérést, az államigazgatásban a belső kontrolltevékenységek mérését. Utóbbival kapcsolatban azt mondta, ez a jegyzők, önkormányzati vezetők biztonsági öve.

Kónya István az AIDS-hez hasonlította a korrupciót, amely az államrendszer immunrendszerét gyengíti. Szervezete szempontjából a büntető ítélkezés mellett az átláthatóságot, a hatékonyságot, az össztársadalmi számonkérést emelte ki. Megemlítette a Kúria szeptemberben elfogadott, a korrupcióval is foglalkozó középtávú stratégiáját, valamint az OBH-val való együttműködést a bírói etikai kódex kialakításában.

Az elmúlt húsz évet figyelembe véve Kónya István elmondta, évente átlagosan 700-750 korrupciós bűncselekmény jelenik meg, elsősorban vesztegetés, hivatali vesztegetés és befolyással üzérkedés formájában. Amíg 2009-ben több mint 900 ilyen bűncselekmény volt, addig mostanában ez a szám 300-400.

Kedvező tendencia szerinte, hogy amíg a bíróságok 2011-ben 297 esetben jártak el vesztegetés és 45 esetben befolyással üzérkedés miatt, addig 2012-ben 195 esetben vesztegetés és 48 esetben befolyással üzérkedés miatt. Az évente átlagosan 450 ezer bűncselekménynek 0,1-0,2 százaléka korrupciós ügy - tette hozzá.

Polt Péter a Legfőbb Ügyészség novemberben elfogadott intézményi stratégiájára hívta fel a figyelmet, amely fő célként fogalmazza meg a közbizalom fenntartását az ügyészi szervezettel szemben és bizonyságadását annak, hogy az ügyészi szervezet maga is elkötelezett a korrupcióellenes harcban. Emellett a hatékonyságnövekedést, az eljárások gyorsítását említette és azt, hogy az elmúlt két év ügyészi munkája is bizonyította, hogy eddig is igyekeztek ennek eleget tenni.

A korrupció elleni küzdelem szempontjából a kiemelt ügyekkel foglalkozó Központi Nyomozó Főügyészségen megalakulása óta, az elmúlt két és fél évben 417 üggyel foglalkoztak, 87 nyomozásban 222 gyanúsítottat hallgattak ki. Vádat 13 esetben, összesen 107 vádlottal szemben emeltek. Megemlítette még, hogy a rendőri korrupcióval foglalkozó nyomozásban a következő napokban, hetekben emelhetnek vádat.

Handó Tünde, az OBH elnöke a bírósági szervezet integritásának fontosságát emelte ki és azt, hogy a korrupció kockázata esetükben ugyan alacsony, az átlátható és kiszámítható működéssel foglalkozni kell. Hozzátette: a bírósági integritási munkacsoport az idén elkészítette az új etikai kódex tervezetét és a parlament előtt van az a törvénymódosítási javaslat, amely az Országos Bírói Tanácsot hatalmazná fel ennek elfogadására.

Forrás: MTI

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2022 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu