Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2022. május 20.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Ágyúlövéssel adták át a megújított szigligeti várat
A 302 milliós projekt során új falak, tetők, tornyok épültek, illetve egy kápolnát és egy kovácsműhelyt kialakítottak

Átadták a 302 millió forintból megújított szigligeti várat. A 2013. december 19-i ünnepségen Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes úgy fogalmazott: a vár fejlesztése szép példája annak, hogy a Balaton egyik legszebb pontján élő közösség hogyan tud élni a történelmi múlt adta lehetőséggel.


A közigazgatási és igazságügyi miniszter hozzátette: a Balaton-felvidék egyik gyöngyszeme Szigliget, amelynek sokáig méltatlan körülmények között kellett „eltartania" a várát. „Ez egy olyan történelmi kincs, amelyhez hosszú éveken át hiányzott az a hozzáadott érték, amely rangjára emelve vonzóbbá teheti" - jegyezte meg Navracsics Tibor.

A miniszterelnök-helyettes arról is beszélt, hogy a balatoni régiónak, amióta nem élhet meg abból, hogy a kelet- és nyugatnémetek találkozási pontja, valami újat, valami többet kell adnia, hogy növelje turisztikai vonzerejét. Ezt a célt szolgálja a szigligeti vár fejlesztése is.

Navracsics Tibor hozzátette: ugyanakkor arra is figyelni kell, hogy csínján bánjanak a vonzerőfejlesztéssel, hogy megmaradjon az az egyediség, amivel Szigliget rendelkezik, hiszen ennek a településnek sikerült megőriznie régi családias jellegét, sőt végváriságát is a hagyományőrzéssel.

Az ünnepségen, amelyen egy ágyúlövéssel adták át a várat, Balassa Balázs, Szigliget független polgármestere arról beszélt, hogy a várban történt rekonstrukcióval nemcsak a település, hanem az ország is gazdagodott. Beszámolója szerint az elmúlt években már százezren látogatták a várat, amely öt éve került az önkormányzat gondozásába. Azóta a település a belépőkből befolyt összes bevételt - tavaly majdnem 70 millió forintot - állagmegőrzésre, fejlesztésre fordította.

A teljes egészében európai uniós forrásból megvalósult projekt eredményeként új falak, tetők, tornyok épültek, amelyek pontosabb képet adnak a vár egykori állapotáról. Látványosságként kialakítottak egy kápolnát és egy kovácsműhelyt, továbbá a korra jellemző egyéb tárgyak, eszközök segítségével is betekintést nyerhetnek a látogatók korabeli életbe.

A beruházás modern színpadi elemek, hang- és fénytechnikai berendezések, várkamerák és érintőképernyős terminálok beszerzését is tartalmazta. Az esélyegyenlőség biztosítsa érdekében a mozgáskorlátozottak számára interaktív kiállítótér készült, ahol a várban elhelyezett kamerák által sugárzott képek láthatóak.

A település a várral szeretne a kulturális és örökségturizmus egyik meghatározó célpontjává válni a hazai és a külföldi látogatók körében. A projekt eredményeként a vár környezete is megújult és új munkahelyek is létesültek. Az átadás napja után szigligeti vár 2014. január 1-től látogatható.

Forrás: MTI

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2022 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu