Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2022. május 20.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Természetvédelmi őrszolgálat alakult a fővárosban
Az első – és idáig egyetlen – önkormányzati természetvédelmi őrszolgálatnak 700 hektár védett terület megóvása a feladata

A fővárosi helyi jelentőségű védett természeti területek és értékek védelme, kezelése és őrzése érdekében Budapest Főváros Közgyűlése létrehozta a Budapesti Természetvédelmi Őrszolgálatot. Ez a döntés úttörő kezdeményezés volt Magyarországon. Bár a természet védelméről szóló törvény több mint 16 éve lehetőséget ad a települési önkormányzatoknak természetvédelmi őrszolgálat működtetésére, ezzel a jogával mostanáig csak a Fővárosi Önkormányzat élt.


A jogszabályi változások lehetővé tették, hogy a 2013. július elsejével létrejövő - korábban Budapest Főváros Közterület-felügyelete nevet viselő - Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóságon belül, annak feladatkörét kibővítve folytassa munkáját az őrszolgálat.

Budapest természeti adottságait tekintve Európa egyik legrangosabb fővárosa. Az egyedülálló gazdagságot mutatja, hogy a főváros 525 négyzetkilométeres nagyságú területének mintegy 6 százaléka országos jelentőségű védett természeti terület. Az országos oltalom alatt álló területek természetvédelmi kezelését, őrzését Budapesten a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság látja el. Budapest Főváros Közgyűlése vonatkozó döntésével közel 750 hektár területet emelt védetté a fővárosban. Ezekért a Fővárosi Önkormányzat a felelős.

A Főváros természetvédelmében minőségi előrelépést jelent a hivatásos, természetvédelmi szakemberekből álló őrszolgálat felállítása. Különböző jogosítványaik révén képesek hatékonyan fellépni a védett területeken a - sajnos - nagy számban előforduló természetvédelmi szabálysértések ellen.

Őrzési feladataikon túlmenően - biológiai ismereteik és kiváló helyismeretük révén - a természetvédelmi őrszolgálat tagjai részt vesznek a védett területek természetvédelmi célú kezelésében, helyreállításában is. A természetvédelmi őr a hatósági és engedélyezési eljárásokban szakmai javaslattevőként működik közre, valamint új területek védetté nyilvánítási folyamatában is aktívan szerepe van.

Az önkormányzati természetvédelmi őr egyenruhát viselő, intézkedésre jogosult hivatalos személy, aki többek között igazoltathat, helyszíni bírságot szabhat ki, valamint feljelentést kezdeményezhet. Jogosultságait az egyes rendészeti feladatokat ellátó személyek tevékenységéről, valamint egyes törvényeknek az iskolakerülés elleni fellépést biztosító módosításáról szóló 2012. évi CXX. törvény biztosítja. 

A természetvédelmi őrszolgálat komplex feladatellátása révén - őrzés, természetvédelmi kezelés, szakmai javaslattevés, kapcsolattartás társhatóságokkal, gazdálkodókkal és civil szervezetekkel - meghatározó szerepet tölt be a Főváros természetvédelmében. A természetvédelmi célkitűzések érvényre juttatásával erdők, rétek, vizes élőhelyek természetes, természetközeli állapotát tartják fenn, ennek eredményeképpen mind a jelen, mind a jövő generációk számára olyan természeti kincseket őriznek meg, melyek tudományos, esztétikai és biológiai értéke felbecsülhetetlen.

A Budapesti Természetvédelmi Őrszolgálat munkájával, a fővárosi helyi jelentőségű védett természeti területekkel kapcsolatos bővebb információk, fotók megtekinthetőek a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság honlapján.

A szolgálat kéri, hogy aki a fővárosi védett természeti területek állapotát, az ott található természeti értékeket veszélyeztető cselekményt észlel, hívja a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság ügyeleti szolgálatát. A Fővárosi Ügyeleti és Információs Központ telefonszáma +36-1-301-7500. A fővárosi helyi jelentőségű védett természeti területekkel kapcsolatos egyéb észrevételről, vagy felmerülő kérdésről a termeszetvedelem@fori.hu e-mail címre írhatnak.

Forrás: fori.hu - greenfo.hu

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2022 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu