Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2022. május 20.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

„Let Me Vote” konferenciát rendeztek Brüsszelben
A rendezvényt a Régiók Bizottságát képviselő Gémesi György bevezető előadása nyitotta meg

A Régiók Bizottsága (CoR), az Európai Polgári Kezdeményezés, valamint európai és civil szervezetek együttműködésével választójog és részvételi demokrácia Európában címmel rendeztek konferenciát, panelbeszélgetést Brüsszelben, ahol a Régiók Bizottságát képviselve Gémesi György köszöntötte a résztvevőket és bevezető előadásában kiemelte annak jelentőségét, hogy az uniós polgárok részt vegyenek az Európai Unió életében, nem utolsósorban a lakóhelyük szerinti országukban is.


 

Erre vonatkozóan utalt arra, hogy idén a januári plenáris ülésen általa kidolgozott saját kezdeményezésű CoR vélemény került elfogadásra Brüsszelben az uniós polgárság erősítése, az uniós polgárok választójogának támogatása kérdéskörében, amely tagállami helyi és regionális CoR tagok, uniós szervezetek és intézmények képviselőivel folytatott széleskörű egyeztetések eredményeként valósult meg.

A hivatkozott CoR véleményben már megfogalmazódott az a javaslat, amely a szubszidiaritás elvének tiszteletben tartásával a tagállamokat ösztönzi az uniós polgárság választójoga gyakorlásához a helyi önkormányzati választásokon túl a regionális választásokon való részvétel lehetőségének biztosítására.

2013. januárban indult el a „Let Me Vote" (engedj szavazni) kezdeményezés aláírásgyűjtése az Európai Bizottság Európai Polgári Kezdeményezés honlapján. A december 3-án tartott „Let Me Vote" konferencia az uniós polgárok választójoga szélesítésének kérdéskörét vitatta meg interaktív párbeszéd keretében.

A kezdeményezés a szavazáshoz való jogra koncentrál, az uniós polgárok választójogának kiterjesztését célozza, amelynek értelmében a lakóhely szerinti tagállamban élő uniós polgár minden politikai szintű (helyi, regionális és országgyűlési) választáson részt vehessen, és szavazati jogát gyakorolhassa. Ezt a polgári kezdeményezést is legalább egymillió uniós polgárnak szükséges támogatnia, hogy az uniós intézmények a 28 tagállammal együtt tárgyalási napirendre tűzzék a jövőben a témakört megvitatni.

Az európai polgári kezdeményezés jogalkotási javaslat előterjesztésére kéri az Európai bizottságot olyan ügyekben, amelyekkel kapcsolatban az Unió hatáskörébe tartozik a jogszabályok alkotása. A polgári kezdeményezést a 28 tagország közül legalább hétből származó, legkevesebb 1 millió uniós polgárnak kell támogatnia. A hét tagállam mindegyikében össze kell gyűjteni a minimálisan szükséges aláírást. Például Magyarország részéről minimum 16 500 aláírás szükséges a mindenkori polgári kezdeményezés sikeréhez.

Uniós polgári kezdeményezést bármely olyan területre lehet indítani, amiben az Európai Bizottság hatáskörébe tartozik a jogalkotási javaslat előterjesztése.

Forrás: moszlap.hu

Letölthető tartalmak:

Útmutató az európai polgari kezdemenyezéshez-1.pdf 

Rendeletek az európai polgári kezdeményezéshez.pdf 

CoR-vélemény az európai polgári kezdeményezésről.docx 

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2022 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu