Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2022. május 25.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Javult az önkormányzatok törvényességi felügyelete
Domokos László szerint lényegesen csökkent az államigazgatási és önkormányzati szektor pénzügyi kiszolgáltatottsága

2010 szeptemberére állt helyre a törvényesség ellenőrzési rendszere, míg a 2011 tavaszán elfogadott új alaptörvény biztosította, hogy Magyarországon a törvényességi ellenőrzést felváltsa a törvényességi felügyelet, s a korábbi 6 helyett 16 eszközt kaptak az önkormányzatok törvényes működésének vizsgálatára, segítésére - mondta Szabó Erika, a KIM államtitkára Domokos Lászlóval, az ÁSZ elnökével tartott sajtótájékoztatóján, 2013. december 5-én, Debrecenben.


Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy amikor átvették a kormányzást, semmilyen törvényességi ellenőrzés nem volt az önkormányzatoknál, ezt az alkotmánysértő állapotot sikerült 3 éve megszüntetni.

Szabó Erika szólt arról is, hogy hamarosan a végéhez közeledik az egyablakos ügyintézési rendszer kialakítása. Reményét fejezte ki, hogy jövőre már több helyen megnyílhatnak a tényleges egyablakos ügyintézést lehetővé tevő új kormányablakok. Az államtitkár kiemelte: befejeződött az egyablakos ügyintézésben résztvevő hatezer munkatárs képzése.

A munka nagyságát érzékeltetve megemlítette, hogy 2011. január 1-jén, amikor megnyíltak az első kormányablakok, csupán 29 féle ügyet intézhettek ott az állampolgárok. Ma már 150 a kormányablakban intézhető ügyek száma, amely a későbbiekben több mint 2000 lesz.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) és a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) közös továbbképzési programot indított idén októberben, amelynek célja, hogy az ÁSZ tapasztalataira, illetve a kormányhivatalok törvényességi felügyeletére építve az önkormányzatok értsék, milyen fontos a működés megfelelő szabályozottsága, tudják, milyen kockázatokra kell kiemelten figyelni. A cél a helyi önkormányzatok integritásának erősítése.

Ezzel kapcsolatban Domokos László kiemelte: az utóbbi években lényegesen csökkent az államigazgatási és önkormányzati szektor pénzügyi kiszolgáltatottsága. A hajdú-bihari polgármesterek, jegyzők és önkormányzati pénzügyi szakemberek részvételével tartott fórumot megelőző sajtótájékoztatón azt mondta, hogy az ÁSZ következményekkel járó ellenőrzéseket tart: tavaly 1117 javaslatot tett a szektor munkájának javítása érdekében, s ezekből 1116 esetben intézkedés is történt.

Az ÁSZ elnöke a tipikus hibák között említette a nem megfelelő kockázatkezelést, a korábban leépített belső ellenőrzés hiányosságait és az adatvédelmi problémákat, amelyekre az ellenőrzésekkor minden esetben felhívták az önkormányzatok figyelmét.

Tapasztalataik szerint a helyi önkormányzatoknál megerősítették a belső kontrollt, javult az integritási szemlélet, és tudatosabbá vált a korrupció elleni intézményesült fellépés - jegyezte meg Domokos László.

A számvevőszék elnöke beszámolt arról is, hogy jelenleg mintegy 150 nemzetiségi önkormányzat ellenőrzését végzik.

Forrás: MTI - KIM

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2022 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu