Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2022. május 20.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Megtarthatják a bankbetéteiket az önkormányzatok
Schmidt Jenő szerint igazságosabb lenne, ha a kötvényből származó betétállomány egy részét az állam a konszolidációhoz csapná
Könnyen jött pénzhez juthatnak azok az önkormányzatok, amelyek a harmadik körös adósságkonszolidáció előtt azért vettek fel hitelt, hogy azt betétként lekössék. Az állam ugyanis 2014. február 28-áig úgy vállalja át a harmadik körben összesen 420 milliárd forint tartozást, hogy a betéteket - elvileg - a helyhatóságoknál hagyja - írja a Napi Gazdaság.

A helyzetet a betét jellege bonyolíthatja, ebből a szempontból két forgatókönyv valósulhat meg: egyrészt a hitel mellett óvadéki fedezettel rendelkező önkormányzat megtarthatja teljes betétállományát. Az óvadéki fedezetből származó betét meghagyása viszont „bújtatott állami támogatásra" ad lehetőséget - mondta a Napi Gazdaságnak Schmidt Jenő, a Települések Országos Szövetségének elnöke.

Véleménye szerint egy másik verzió lenne „igazságosabb": ha az adósságkonszolidáció során a kötvényből származó betétállomány egy részét az állam - az adósságátvállalás fejében - a konszolidációhoz csapná. Azt egyelőre csak találgatni lehet, hogy a kettő közül melyik variáció valósul meg a kormányzati intézkedések során.

A szektor betétállománya idén szeptember 31-én 507 milliárd forint volt. Az eladósodás és a betételhelyezés ugyanakkor egyaránt szűk kört érint, a 3200 önkormányzatból csak néhány százra jellemző, hogy valóban beruházási célból igényelt hitelt, illetve meglévő betétállományát fejlesztésre fordítja. Az biztos, hogy a kormány minden magyar település adósságát konszolidálja, ami a 685 milliárd forintos korábbi átvállalások után maradt. A helyhatóságok ezzel több száz milliárd forint szabadon elkölthető forráshoz juthatnak.

Az MNB statisztikája szerint az idei harmadik negyedév végére 1104 milliárd forintról 453 milliárd forintra csökkent az önkormányzatok által felvett hitelek és kibocsátott kötvények együttes állománya, az is megtörténhet, hogy eltűnik az önkormányzatok pénzintézetek felé fennálló tartozása. A szektor egyéb 150-250 milliárd forint értékű tartozásállománya azonban megmarad, ez ugyanis szállítói kötelezettségeket jelent. Schmidt szerint érdemes lenne a betétállományt ennek csökkentésére felhasználni.

Az önkormányzati adósságkonszolidáció első körében a bankok által megkövetelt óvadéki fedezetek felhasználásával automatikusan nettósították a tartozásokat, aligha várható, hogy a második körben más megoldás születne. A betétállományok (egy részének) automatikus bevonása ugyanakkor azért lehet aggályos, mert nem mondható ki minden helyhatóságról, hogy valóban carrytrade-ügyletek miatt tartott alkalmasint magas betétállományt - meglehet, olyan beruházásra különítették el az összeget, aminek megvalósítását az önkormányzat valamilyen okból nem kezdte vagy kezdhette meg korábban.

Forrás: Napi Gazdaság

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2022 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu