Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2022. május 20.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Hogyan foghatók bérlők a Patyomkin-sétálóutcákba?
A vidéki nagyvárosok önkormányzatai változatos megoldásokkal igyekeznek életet lehelni az elnéptelenedett belvárosokba

A plázák és bevásárlóközpontok mostanra szinte minden település és nagyváros arculatát átrajzolták és annyira nagy a „leszívó" erejük, hogy gyakran a milliárdos beruházásokkal átalakított belvárosi sétálóutcák sem képesek ellensúlyozni a szerepüket. A pécsi Király utca az elmúlt évtized végére szinte teljesen elnéptelenedett és hasonló helyzet alakult ki Kaposvárott, Szekszárdon, Szombathelyen, Székesfehérváron, Szegeden, Miskolcon, s számos kisebb városban is - írja a Napi Gazdaság.


Mivel szinte minden nagyobb településen a belvárosi boltok döntő többsége az önkormányzat tulajdonában van, éves szinten nemritkán százmilliós kiesést okoznak a költségvetésben az üzletbezárások miatt kieső bérleti díjak.

Ráadásul a csak homlokzatig felújított - jószerével kimeszelt - belvárosok az eddigi tapasztalatok szerint valósággal taszították a turistákat, többletforgalmat vagy vásárlóerőt nem generálva a településnek. Kaposvári példa, hogy néhány utcai műtárgy, térdíszítő elem, illetve szofisztikáltabb kirakatrendezés kézzelfoghatóan javított a helyzeten.

Még Budapesten is kedvező fogadtatásra talált egy pécsi ötlet, amely szerint az üres üzletek egy részét - kedvezményesen - különböző civilszervezeteknek, kulturális egyesületeknek adják bérbe. (Ilyen például a Magyar utca több olyan üzlete, amelyben korábban utazási iroda, illetve butik működött.)

Nagykanizsán egy jóval prózaibb megoldással igyekeztek a kereskedők számára vonzóbbá tenni a belvárost. Miután gyors egymásutánban több mint húsz belvárosi üzlethelyiség maradt bérlő nélkül, az önkormányzat több mint száz ingatlan bérleti díját csökkentette 10 százalékkal. A keszthelyi helyhatóság a sétálóutca kereskedőinek adott négy hónapra 30 százalékos kedvezményt.

Több alföldi nagyvárosban vált be, hogy önkormányzati tulajdonban lévő szolgáltatók ügyfélszolgálati irodáját költöztették a kihalt belváros egy-egy üzletébe - ezzel megnőtt a környék forgalma és ez vonzóbbá tette a helyiségeket a kereskedők számára. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a környező boltok gyorsabban gazdára találnak.

Veszprémben, Székesfehérváron és Győrben úgy tartják, hogy a különböző belvárosi kézművesvásárok, a bérbe adott elárusítóhelyek is vonzóbbá tehetik a sétálóutcákat. Szinte valamennyi, a témában megkérdezett szakember egyetért abban, hogy folyamatos programokkal lehet a leghatékonyabban visszacsalogatni a vásárlókat a települések centrumába.

A zalaegerszegi belváros most kezdődő rekonstrukciója során a különböző közösségi rendezvények, vásárok megtartására alkalmas tér kialakítása az egyik legfontosabb feladat. Persze annak az ingatlanközvetítőnek is igaza lehet, aki szerint a legtöbb belváros újjáélesztéséhez a különböző megoldások kombinálására van szükség.

Forrás: Napi Gazdaság

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2022 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu