Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2023. június 8.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Egyre népszerűbb a „Segítő kezek” mintaprogram
Jelenleg 125 önkormányzat kezdte meg az idős emberek önálló életvitelét segítő program végrehajtását

Lezárult az országos mintaprogram szükséglet-felmérési szakasza, jelenleg a közel 25 ezer kérdőív feldolgozása és összesítése zajlik. Egyre több önkormányzat kész csatlakozni a mintaprogramhoz, hogy segítse az időseket - mondta Jeneiné Dr. Rubovszky Csilla idősügyi miniszteri biztos 2013. december 6-án, a Király Klub - Idősek nappali klubjában tartott sajtótájékoztatón.


A Belügyminisztérium helyszíni vizsgálatai bizonyították, hogy az országos programnak jelentős bűnmegelőzési hatása is van, Jászberényben már életet is mentett - hangsúlyozta a miniszteri biztos. A felmérésből kiderül, hogy az idősek leginkább a magány enyhítésében kérik a segítséget, hiszen a megkérdezettek 68 százaléka igényli a közös beszélgetést, 51százalékuk a felolvasást, míg 34 százalékuk az orvoshoz kísérést.

Jeneiné Dr. Rubovszky Csilla miniszteri biztos elmondta: a gyors összesítés alapján kijelenthető, hogy az előzetes várakozáshoz képest másfélszer akkora igény van a kiegészítő szolgáltatások iránt.

A 80 év feletti lakosság életkorából és egészségi állapotából fakadó problémákra, kiemelten a magány enyhítésére nyújt megoldást a „Segítő kezek" projekt. A program célja, hogy az idős emberek önálló életvitelüket saját otthonukban a lehető leghosszabb ideig fenn tudják tartani. A mintaprogram eredetileg négy városban indult, népszerűségét jól jelzi, hogy jelenleg 125 önkormányzat kezdte meg a program végrehajtását.

A „Segítő kezek" program szerves része az Erzsébet Terv Fejlesztési Program „Megújuló gondoskodási formák" pillérének, melynek lényege a szociális ellátási formák bővítése, alternatív ellátási formák életre hívása, működtetése. A gondoskodó államnak feladata, hogy erre a társadalmi kihívásra egy adekvát választ adjon. A 80 év felettiek aránya az elmúlt tíz évben megduplázódott és a demográfiai előrejelzések alapján 5 éven belül hasonló növekedés várható. A mintaprogram közfoglalkoztatottak, önkéntesek és közösségi szolgálatot teljesítők bevonásával nyújt segítséget.

Forrás: EMMI

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2023 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu