Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2022. május 20.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Felfüggesztette Fidesz-tagságát Ács polgármestere
Lakatos Béla ki is lép a pártból, ha a 2014-ben nem szavazhat pártlistára az, aki nemzetiségiként akar voksolni

Felfüggesztette Fidesz-tagságát Lakatos Béla, Ács roma polgármestere, és ki is lép a pártból, ha a 2014-es választáson nem szavazhat pártlistára az, aki nemzetiségiként akar voksolni - írta az Index. „Az új választási törvény csak álmegoldást nyújt a kisebbségeknek, miközben hátrányosan megkülönbözteti és meghasonlásra kényszeríti őket" - mondta a portál szerint Lakatos Béla.


Az új szabályok szerint, ha valaki regisztrálja magát a nemzetiségi névjegyzékbe, akkor a pártok országos listájára nem szavazhat, csak a nemzetiségi listára.

Lakatos Béla szerint ez válaszút elé állítja a kettős identitású cigány lakosságot: vagy vállalják a romaságukat és romákra szavazhatnak, vagy nem, és akkor beleszólhatnak az országos politikába - magyarázta. „Ez a törvény olyan, mintha nem a Fidesz, hanem egy szélsőjobboldali párt hozta volna" - tette hozzá.

A beszámoló felidézte, hogy egy nemzetiségi képviselői, azaz kedvezményes mandátum megszerzéséhez 20-25 ezer szavazatra van szükség, viszont hiába szavaznak egy jelöltre akár többször ennyien, több mandátumot nem szerezhetnek.

A Roma Sajtóközpont nemrégiben a hvg.hu-n megjelent cikkében azt írta, hogy mértékadó becslések szerint a roma választópolgárok száma 400-450 ezerre tehető.

Ugyanakkor, ha csak 50 százalékos az itthoni választási részvétel, és a határon túlról egy darab szavazat sem érkezik, akkor is 200 ezer szavazat kellene az 5 százalékos parlamenti küszöb megugrásához - vázolta a legkedvezőbb verziót László Róbert, a Political Capital Institute választási szakértője. Szerinte valószínűbb egy 60 százalék körüli belföldi részvétel, amihez hozzájön néhány százezer külhoni szavazat; a bejutáshoz tehát akár 275 ezer szavazat is kellhet.

Mindez a többségihez hasonló roma választási részvétel mellett azt feltételezné, hogy gyakorlatilag minden szavazó cigány választópolgár egy konkrét roma párta szavaz. Ugyanerre jutott Tordai Csaba, ügyvéd, alkotmányjogász, a Haza és Haladás Közpolitikai Alapítvány elemzője. Szerinte a bejutáshoz az egy irányba való szavazás mellett a többségnél nagyobb arányú választási részvétel is kellene, vagy az, hogy nem romák is érdemi számban válasszák a roma pártot.

Tóth Zoltán választási szakértő véleménye szerint már az országos lista állítása is nehezen teljesíthető feltétel egy roma párt számára. Ehhez legkevesebb 27 egyéni választókerületi jelöltet kell állítania, ami a jelenlegi szabályok szerint 27 ezer ajánlást jelent.

Az ajánlásokat legalább kilenc megyében és a fővárosban kell összegyűjteni, ami nagyon komoly feltétel, országos logisztikai hálózat nélkül nem megy - állítja Tóth Zoltán, aki azt sem hiszi, hogy jövőre akár egyetlen egyéni választókerületben is győzhet roma párt jelöltje, amihez minimálisan 30 ezer szavazatra volna szükség.

Forrás: Index - hvg.hu

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2022 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu