Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2022. május 20.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

„Ne polgármesterektől függjön a jegyzők munkája!”
A JOSZ elnöke a járások felállítását pozitívnak, míg a közoktatási reformot átgondolatlannak tartja

Megoldásra vár a jegyzők jelenlegi instabil helyzete a Jegyzők Országos Szövetségének elnöke szerint. Nánási Éva a Rádió Orientnek elmondta, hogy bár az eredeti szándékkal ellentétben nem kell kevesebb államigazgatási feladatot ellátniuk, munkáltatójuk továbbra is az önkormányzat, így ki vannak szolgáltatva a polgármestereknek. Nánási az idei változásokról szólva pozitívumként emelte ki a járások felállását.


A járási hivatalok létrehozása a 2013-as év átalakulásai közül a legjobban előkészített lépés. A szervezetrendszer és a polgármesterekkel való együttműködés terén egyaránt jól teljesített az új struktúra. Nánási Éva kiemelte, a polgárok részéről még érzékelhető bizonytalanság, a feladat- és hatáskörök megosztásán nem árt tovább finomítani.

A Jegyzők Országos Szövetségének (JOSZ) elnöke példaként az osztott hatáskörök kérdését emelte ki. „A gyermek- és ifjúságvédelem területén nem túl szerencsés a megosztás, a korábbi rendszer harmonikusabb volt. Emellett a következő időszakban a környezetvédelem és a vízügyi igazgatás területén is érdemes gondolkodni a hatásköri problémák enyhítésén" - a jegyző kiemelte, a polgármesteri és a járási hivatal célja közös: gyorsan, eredményesen és szakszerűen kiszolgálni az ügyfeleket.

A Rádió Orient vendége az új struktúra értékelésekor a jegyzők státuszának problémáiról is szólt. Mivel a polgármesteri lobbi erős volt a parlamentben, így a jegyző kizárólagosan az önkormányzat alkalmazottja lett. Ráadásul, a korábbi tervekkel ellentétben a települési jegyzőknél nem csak az önkormányzati feladatok maradtak, hanem az államigazgatási ügyek zöme is.

„A stabilitás szempontjából konfliktusos helyzetet idéz elő a mindenkori polgármestertől való függés: a településvezető bármikor, indoklás nélkül felmentheti a jegyzőt. A közigazgatásban szakmai szempontból mindenképpen kontinuitást kell képviselnie a jegyzőnek, feladatait az államigazgatás stabilitása érdekében megfelelő színvonalon kell végeznie." - hangsúlyozta Nánási Éva. Emellett attól tart, a jövő évi önkormányzati választások után polgármesterváltás esetén a jegyző személye is változni fog.

A jegyzők munkájának további akadálya a jogszabályi környezet gyors változása, az óriási adatszolgáltatási kérések, valamint pozíciójuk anyagi elismerésének és társadalmi presztízsének rossz helyzete. „A köztisztviselői illetményalap 6 éve nem emelkedett" - hangsúlyozta a Rádió Orient vendége. A JOSZ elnöke hozzátette, számos jegyző státusza szűnt meg az átalakítás során. Emellett komoly jegyzőváltások történtek, új személyek kerültek a pozícióba a közös hivatalok létrehozásakor. „Sokan a közigazgatás más területein, vagy eltérő pályán helyezkedtek el. A jegyzői kar komoly szakmai tudását és tapasztalatát igazolja, hogy 60 jegyző járási hivatalvezetőként kapott állást."

A járási rendszerrel szemben a közoktatási reform átgondolatlannak tekinthető - Nánási kiemelte, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) fenntartói és az önkormányzatok működtetési jogának szabályozása több tekintetben nem életszerű. Ezeket az ellentmondásokat a gyakorlat sem tudta feloldani, valamint a működtetési költségek felosztása továbbra is vita tárgya.

Probléma, hogy az új költségvetés tervezésekor a működtető nem tudja, hogyan tervezzen. Az információáramlás sem jó a KLIK és az önkormányzatok között, a tervezéshez nem áll rendelkezésre a szükséges tájékoztatás. „A KLIK működésén is javítani kellene - a kompetenciákat tankerületi szinteken lenne célszerű rendezni."

A feladatfinanszírozás rendszerében is akadnak kivetnivalók - emelte ki a jegyző. Az elnök hangsúlyozta, a továbbhangolás sem biztosít további forrásokat, nem áll rendelkezésre a megfelelő forrás az elvárt feladat-ellátási szinthez. „A költségvetési törvényjavaslat változtatásai ellenére sem jut több pénz az önkormányzatoknak. Emellett a hivatali létszámokkal kapcsolatban is gondok merülnek fel. A Belügyminisztérium a kötelező feladat-ellátási szinthez igazította a személyi állományt, majd a közösségi létszámot a városi létszám rovására korrigálta. A hivatali létszám azonban ezzel a lépéssel sem lesz a helyén, így problémás lesz a 2014-es választások elbonyolítása."

Forrás: OrientPress Hírügynökség

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2022 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu