Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. március 1.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

A helyi közhatalom gyakorlása alapvető nemzeti ügy
Tállai András kitüntette az Megyei Jogú Városok Szövetségét a Helyi Önkormányzatok Napja alkalmából

Alapvető nemzeti ügynek nevezte a helyi közhatalom gyakorlását Tállai András, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára a Helyi Önkormányzatok Napja alkalmából tartott szeptember 28-i ünnepségen. Az államtitkár az önkormányzati rendszer megújításával összefüggésben a települések életminőségének javítását, a lakosság biztonságának erősítését, az elérhető legmagasabb szintű közszolgáltatások biztosítását emelte ki.


Tállai András ünnepi beszédében a demokratikus jogállam egyik legfontosabb vívmányának nevezte az önkormányzatiságot, s felidézte, hogy az Országgyűlés 12 éve nyilvánította a helyi önkormányzatok napjává szeptember 30-át, emléket állítva annak: 40 év tanácsrendszer után 1990-ben ezen a napon tartottak először helyhatósági választásokat.  

Szólt arról, hogy a kormány súlyos gazdasági helyzetben vette át az ország irányítását és kezdte meg a közszolgáltatási, valamint a teljes közjogi rendszer átalakítását. Az államtitkár úgy vélte: a helyi közszolgáltatások biztosítása egyre több erőfeszítést igényelt az önkormányzatoktól, szűkült a mozgástér, kiszolgáltatottá váltak. Hozzátette: elkerülhetetlen volt a hibák kiigazítása és megszüntetése, amelyben alapvető kormányzati álláspont volt, hogy magasabb színvonalú szolgáltatásokra van szükség és csökkenteni kell a bürokráciát. Tállai András álláspontja szerint az új rendszer hosszabb történelmi korszakokra is biztos alapot jelent.

Kitért arra is: az önkormányzati törvénnyel összefüggésben alapelv volt, hogy mindenütt legyen választott polgármester és képviselő-testület. Mint mondta, emellett szükséges volt az államigazgatási feladatok átstrukturálása, amelyben az állami szerveknek nagyobb szerepet kell vállalniuk. Az államtitkár utalt a területi államigazgatás átalakítására, a járások felállítására is. Elmondta, hogy az eddig önkormányzati fenntartású oktatási és egészségügyi feladatok állami szintre emelésének célja, hogy Magyarország bármelyik településén élő polgár az elérhető legmagasabb szinten férjen hozzá a közszolgáltatásokhoz.

Az ünnepségen munkájáért díjat vehetett át Módos Imre Bihartorda polgármestere, valamint a Megyei Jogú Városok Szövetsége - utóbbi elismerést Kósa Lajos elnök, Debrecen polgármestere vette át.

Forrás: MTI

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu