Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. július 18.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Műemléknek minősítettek újabb 51 objektumot
Védettséget kapott a budapesti Orczy-kert, a balatonföldvári kikötő és a felsőszölnöki turbinaház is

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) szeptember 17-én hatályba lépett rendeletének értelmében ötvenegy objektum - ez összesen százhét ingatlant érint - egyedi műemléknek, egy terület pedig - amely összesen kilencvenhárom ingatlant érint - műemléki jelentőségű területnek minősül a jövőben.


A kiemelkedő értéket képviselő épített örökségi elemek műemlékké nyilvánítása közérdek, hiszen így biztosítható, hogy hazánk épített örökségi értékei fennmaradjanak. A védettség biztosítja a közösségi értékek megóvását, és egyben turisztikai vonzerőt is jelenthet. Emellett a megóvott kulturális örökség meghatározza egy-egy település arculatát, pozitívan befolyásolja az ott élők életminőségét. A most megjelent miniszteri rendeletnek köszönhetően Magyarországon újabb százhét ingatlan vált egyedileg védett műemlékké.

Egyedileg védett műemlék lett többek között a budapesti Orczy-kert, a Ludovika épületei, a balatonföldvári kikötő, a felsőszölnöki turbinaház, gát és zsilip, az egykori Hatvani Cukorgyár lakóépületei és a mezőcsáti zsinagóga is. A budafoki, 18. században kialakult német telepesfalu és római kori és középkori gyökerekkel rendelkező, 19. századi pincerendszer kilencvenhárom ingatlanával pedig műemléki jelentőségű területnek minősül mostantól.

A rendszeresen frissülő rendelet előkészítői figyelnek arra is, hogy amennyiben egy korábban védetté nyilvánított műemlék megsemmisül, a terület a védelemre okot adó értékeit helyreállíthatatlanul elveszítette, és ezért a védettség fenntartása a továbbiakban nem indokolt, az objektumot töröljék ebből a körből. A most megjelent rendelet öt - Abony, Albertirsa, Mezőfalva, Miskolc és Sáránd területén lévő objektumok - esetben rendelkezik a műemléki védettség megszüntetéséről - olvasható az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért Felelős Államtitkárságának közleményében.

A rendelethez kapcsolódó műemléki lista letölthető a Magyar Közlönyoldaláról.

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu