Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. április 20.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Első fokon felmentették Újbuda volt polgármesterét
Molnár Gyula szerint egyes politikai szereplők büntetőfeljelentésekkel kívánnak pozíciókat szerezni

A Fővárosi Törvényszék bűncselekmény hiányában felmentette Molnár Gyulát, Újbuda volt szocialista polgármesterét és Lakos Imrét, a kerület egykori szabaddemokrata alpolgármesterét a hivatali visszaélés vádja alól keddi első fokú, nem jogerős ítéletében. A harmadrendű vádlott ügyvédet a bűnsegédlet vádja alól mentette fel a bíróság - ez az ítélet sem jogerős.


A büntetőeljárás Schneller Domonkos XI. kerületi fideszes képviselő 2007. őszi feljelentése nyomán indult meg. Az ügyészség a három férfit azzal vádolta, hogy 2006-ban, a XI. kerületi Kopaszi-gát és a Lágymányosi-öböl környékén pályáztatás nélkül próbáltak magáncégnek átjátszani egy 38 hektáros telket.

A szeptember 4-i tárgyaláson az utolsó szó jogán felszólaló vádlottak fenntartották korábbi vallomásukat, amely szerint nem érzik magukat bűnösnek.

Molnár Gyula, aki jelenleg a Fővárosi Közgyűlés tagja, úgy fogalmazott, hogy az önkormányzati rendszer egésze ült a vádlottak padján. „Az önkormányzatok nem királyságok, a polgármesterek pedig nem királyok, a döntéseket képviselő-testületek hozzák" - tette hozzá.

Lakos Imre hangsúlyozta: az ügyész is kimondta, hogy szabályszerű és jogszerű döntések születtek, károkozás nem történt. Elmondta: csupán feltételezések szerepeltek a vádiratban, amely egy bizonyítékokkal alá nem támasztott prekoncepció alapján született. 

A Fővárosi Törvényszék a vádlottakat bűncselekmény hiányban mentette fel. Krecsik Eldoróda tanácsvezető bíró az ítélet részletes indoklása során ismertette a vallomásokat. Hangsúlyozta: a volt újbudai polgármester elszámolt az ingatlan eladásából befolyt pénzzel, amelyből parkokat és játszóterek újítottak fel, korszerűsítettek és takarítottak ki. Hozzátette: az ingatlan értékesítése a képviselő-testület által jóváhagyott, törvényes folyamat volt, nem született olyan döntés, hogy az ingatlant el kell adni. Sem a tanúk, sem a feljelentő nem állították, hogy Molnár Gyula vagy Lakos Imre utasítást adott volna az ingatlan értékesítésére.

A kerület 2006-ban 417 millió forintért vásárolta meg a Kincstári Vagyoni Igazgatóságtól a vádiratban szereplő, a Lágymányosi-öbölben fekvő telket, amely az önkormányzat tulajdonában lévő Buda-Hold Kft. tulajdonába került. A Buda-Hold és a szintén önkormányzati tulajdonú Öböl XI. Kft. újabb céget hozott létre, amelybe az ingatlant apportálták, majd ezek után eladták az Öböl Kft.-nek. 

A felmentő ítéletet a vádlottak és védőik tudomásul vették, míg az ügyész fellebbezett. Az első fokú ítélet így nem jogerős, másodfokon a Fővárosi Ítélőtábla tárgyalja az ügyet.

Az ítélet kihirdetése után Molnár Gyula újságíróknak azt mondta, hogy öt év alatt nem történt érdemi nyomozati cselekmény, egyetlen tanúvallomás alapján vádat lehetett emelni a választási kampányban a sikerre esélyes polgármesterjelölttel szemben. Megfogalmazása szerint „bizonyos politikai szereplők képesség híján büntetőfeljelentésekkel kívánnak pozíciókat szerezni". Ha jogerős lesz az ítélet, akkor a szükséges jogi lépéseket meg fogják tenni - jelentette ki Molnár Gyula. Lakos Imre pedig úgy fogalmazott, hogy „öt év után először mondták ki, hogy a vádak alaptalanok, rágalmak, és az ügyészség három év alatt egyetlen bizonyítékot sem tudott felsorolni a vád alátámasztására".

Forrás: MTI

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu