Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. március 3.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Hitelek nélkül megállhat az önkormányzati rendszer
Kósa Lajos szerint saját bevételeikből nem lesznek képesek a működésük finanszírására a települések

A bankok úgy döntöttek, hogy a meglévő hiteleket ugyan nem számolják föl, de újabb pénzeszközöket már nem helyeznek ki a hazai önkormányzatokhoz. Ha nem lesz pénz, jövő januárban a hazai önkormányzati rendszer egyszerűen megáll - nyilatkozta a Népszabadságnak Kósa Lajos, Debrecen polgármestere. Mint mondta, a megoldás hamarosan ott lesz a kormány előtt.


Az önkormányzati portfólióval rendelkező pénzintézetektől újabban hiába kérnek hitelt az önkormányzatok, a bankok leálltak a hitelezéssel. Ha erre a problémára nem találunk megoldást, akkor jövő év január elsejétől a teljes hazai önkormányzati rendszer egyszerűen megáll, mert nem lesz pénz működésre - nyilatkozta a Népszabadságnak Kósa Lajos debreceni polgármester, a Fidesz ügyvezető alelnöke.

Kósa Lajos kifejtette: a probléma oka az, hogy az új önkormányzati törvény értelmében a települési önkormányzatok 2013. január elsejétől nem igényelhetnek folyószámlahitelt. A politikus szerint ebben a döntésben volt logika, hiszen a kormányzat korábban azzal számolt, hogy ha az önkormányzatoknak megszűnik az iskolafenntartó szerepük, akkor a kiadásaik jelentősen csökkennek, így nem lesz szükségük folyószámlahitelre a működésük finanszírozásához. Hozzátette: Magyarországon öt bank foglalkozik önkormányzati hitelezéssel, e piac 75 százalékán az Erste, az OTP és a Raiffeisen osztozik. Mint mondta, tudomása szerint mindegyik bank úgy döntött, hogy a meglévő hiteleket nem számolja föl, de újabb pénzeszközöket már nem helyez ki.

Kósa Lajos szerint azonban valamilyen megoldást mégis kell találni a problémára, mert az már most látszik, hogy az önkormányzatok jövőre nem lesznek képesek a működésük finanszírására pusztán a bevételeikből. Mint mondta, az iparűzési vagy az idegenforgalmi adók befizetése határnaphoz van kötve, márpedig nem lehet azt mondani egy településen a közalkalmazottaknak, hogy csak akkor lesz pénz a fizetésükre, ha befolynak a helyi adóbevételek.

A politikus elmondta: az önkormányzati folyószámlahitel megszűnése leginkább a közepes méretű városokat sújtja, mert a nagy vagyonnal és jelentősebb adóbevételekkel rendelkező nagyvárosok - mint Győr, Székesfehérvár, Debrecen vagy Szeged - képesek lesznek megőrizni a likviditásukat. Hangsúlyozta: a Megyei Jogú Városok Szövetségében folyik annak a javaslatnak a kidolgozása, amelyet a probléma megoldására hamarosan letesznek a kormány elé.

Forrás: NOL

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu