Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. március 1.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

"Az önkormányzatok jó, de nem pontos adósok"
A tartozásállomány alakulásában az időjáráson kívül meghatározó, hogy a települések rapszodikusan jutnak forrásokhoz

Az energiaszolgáltatók adatai szerint javult az önkormányzati fizetési hajlandóság, jobb a helyzet, mint tavaly, de a kintlevőségek csökkenése mellett arra is volt példa, hogy jelentősen növekedett a tartozás. A lakossági szektorhoz hasonlóan a fűtési idény indulásával várhatóan romlik a helyzet - írja a Napi Gazdaság.


A tartozásállomány alakulásában az időjáráson kívül meghatározó, hogy a helyhatóságok rapszodikusan, az év bizonyos időszakaiban jutnak forrásokhoz, illetve az önhiki-pályázatok leadási határideje előtt emelkedik a hátralék.

A szolgáltatók több esetben külön munkacsoporttal igyekeznek kezelni a helyhatóságok tartozását, a standard eljárások ugyanis kevéssé működnek az önkormányzatokkal szemben. Jó, de nem pontos adósok - fogalmazott lapunk kérdésére Boross Norbert, az Elmű-Émász kommunikációs igazgatója, aki szerint nem is a tartozások mértéke, sokkal inkább a hullámszerű forráshoz jutás és számlakiegyenlítés okoz problémát. (A szolgáltatók által felszámolt késedelmi kamat kedvezőbb, mint az egyéb hitellehetőségek.) Az Elmű-Émász praxisában nem változott jelentősen a kiegyenlítetlen számlák összege.

Az EdF Démász Zrt.-nél az utóbbi évek tapasztalatai alapján úgy látják, újabban azok az önkormányzatok is késnek, amelyek korábban határidőre fizettek. Az E.On Hungária Zrt. szerint pedig kirívóan kevés intézmény élt a téli és tavaszi időszakban az idei törvényi változásnak köszönhető moratórium lehetőségével, félve a következő évben ebből eredő következményektől. (Ha ugyanis nem tesznek eleget vállalt fizetési kötelezettségeiknek, nem kaphatnak újabb engedményt, illetve kikapcsolható náluk a szolgáltatás). A társaság tapasztalatai szerint a lejárt önkormányzati tartozások a tavalyinak megfelelő 1 milliárd forintos szinten állnak, ehhez azonban „nagy erőfeszítésekre" volt szükség. Jelenleg 43 kikapcsolt önkormányzati fogyasztó található az E.On területén.

Az EdF Démásznál jelenleg 6 milliárd forintra tehető a hátralék, ebből mintegy 2 milliárd forint a vállalkozások és önkormányzatok ki nem fizetett számláinak összege. A Tigáz ügyfelei körében az önkormányzati kintlévőségek júliusi állománya 14 százalékkal múlta alul az egy évvel korábbi szintet, a 30 napon túli tartozások 21, a 60 napon túliak pedig 32 százalékkal estek vissza. Az EdF Démász területén működő 264 önkormányzatból több mint száz egyenlíti ki számláit határidőre és folyamatosan.

A világításra és fűtésre használt energiánál nagyobb gondot jelent bizonyos településeken a - legalábbis részben - önkormányzati tulajdonú távhőtermelők üzemeltetése, a fejlesztési miniszter hatáskörébe vont ármegállapítás ugyanis sok esetben jelentősen eltér a gáz beszerzési ára által indokolttól.

Forrás: Napi Gazdaság

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu