Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. június 16.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Milliárdos ingatlanvagyont vennének el a MÁV-tól
Üdülők, művelődési házak, sportpályák kerülhetnek az önkormányzatokhoz

A jövő évi költségvetési törvényjavaslathoz az Országgyűlésnek benyújtott egyik módosító indítvány 20 milliárd forintra emelné az önkormányzatoknak ingyenesen átruházható állami vagyontárgyak értékét, hogy a MÁV Zrt. könyveiben lévő, például sportingatlanok minél nagyobb számban kerülhessenek az önkormányzatokhoz. A nemzeti vagyonkezelőnél a korábbinak többszörösére nőtt az önkormányzati igénylések száma és értéke.


A Babák Mihály fideszes képviselő által benyújtott módosító javaslat indoklása szerint az összeg növelését alapvetően a MÁV Zrt. és az állam közötti vagyonrendezési folyamat teszi indokolttá. Számos jogilag rendezetlen helyzetű, a MÁV könyveiben lévő ingatlan kerülhet át az államhoz a vasúttársaság koncepcionális szervezeti átalakítása során, ezeknek egy részét célszerűen helyi önkormányzati feladatok ellátásához lehet használni, így átadásuk költségmegtakarítást jelent az állam számára.

A vagyonrendezés további célja az, hogy a MÁV Zrt.-nek ne kelljen olyan feladatok ellátásáról, ingatlanok hasznosításáról gondoskodnia, amelyek az alaptevékenysége ellátásához nem szükségesek, ugyanakkor működtetésük egyes esetekben - például sportcélú ingatlanoknál - jelentős ráfordítást igényel - írja a képviselő.

A rendszerint több hektár nagyságú sportcélú ingatlanok Budapest vagy más nagyvárosok (Budapest-Zugló, Székesfehérvár, Szombathely és Szolnok) belső, frekventált területein helyezkednek el, így becsült forgalmi értékük a több milliárd forintot is elérheti.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnál (NFM) elmondták, hogy a MÁV ingatlanvagyona rendezésének előkészítése a vasúttársaság szervezeti átalakításához kapcsolódva folyamatban van. Az előzetes adatszolgáltatások szerint a MÁV-nak több száz olyan ingatlana van, amelyek alaptevékenységei ellátásához közvetlenül nem szükségesek. Ezek közé tartoznak például a jóléti célú ingatlanok (sportpályák, művelődési házak, üdülők) is.

A vagyonelemek állami tulajdonba kerülése esetén azok jövőbeli sorsa, értékesítési, hasznosítási lehetőségei további vizsgálat tárgyát képezik, ezért nem határozható meg előzetesen, hogy hány ingatlan és milyen ütemezésben kerülhet önkormányzati tulajdonba. A jogszabályi feltételeknek megfelelő ingyenes vagyonátruházási kérelmekről a kormány dönt.

A tulajdon-átruházási szerződések a jogszabályokban előírt szigorú garanciális feltételeket rögzítenek, egyebek mellett 15 éves elidegenítési tilalom ingatlan-nyilvántartásba történő bejegyzését, vagy a vállalt felhasználási céltól való eltérés esetén az ingatlan forgalmi értékének megfizetését - írta az NFM.

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) tájékoztatása szerint jelenleg is több száz ingatlanra (és számtalan ingó vagyonelemre) vonatkozó ingyenes tulajdonba adási eljárás folyik az MNV-nél.

Az idén eddig két kormányhatározat született ingyenes tulajdonba adásról, ezekben több mint 50 önkormányzat számára közel 100 ingatlan térítésmentes vagyonátadását hagyták jóvá, megközelítően 5 milliárd forintos értékben.

Az MNV arról is beszámolt, hogy a települési önkormányzatok részéről igen nagy számban érkezett igénybejelentés a többszöröse a korábbiaknak. Ezzel együtt az igényelt ingatlanok is egyre nagyobb értéket képviselnek.

Az MNV minden esetben megvizsgálja a beérkezett kérelmet, megállapítja az igényelt vagyonelem értékét, valamint megvizsgálja az igényben megjelölt, az önkormányzat által átvállalt állami feladatot és a felhasználási célt. Ezt követően az MNV Zrt. Igazgatósága negyedévente javaslatot tesz a NFM-en keresztül a kormánynak, amely nyilvános határozattal dönt az adott vagyonelem tulajdonjogának ingyenes átruházásáról.

Forrás: MTI

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu