Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. március 3.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Túlfizetett tanácsadók, tényleges teljesítés nélkül?
Gyanús tanácsadói szerződések miatt áll a bíróság előtt Zugló és Erzsébetváros volt polgármestere

Weinek Leonárd Zugló egykori SZDSZ-es polgármestere szerint, ahogy őt meggyanúsították, úgy szinte bármelyik önkormányzati politikus ellen eljárás indulhatna tanácsadó alkalmazása miatt. A 2006 és 2010 közötti polgármester annak a büntetőpernek a szeptember 21-i második tárgyalásán tett vádlotti vallomást a Pesti Központi Kerületi Bíróságon, amely Hunvald György volt szocialista erzsébetvárosi polgármester és társai ellen indult.


Weinek Leonárd - aki a korábbi tárgyaláson tagadta bűnösségét - szeptember 21-én a bírónak válaszolva elmondta, hogy öt-hat tanácsadója volt. A vádbeli esetekben hetente egyszer másfél-két órát beszélgetettek, és ezek a „korrepetálás jellegűek" voltak. 

A bíró megkérdezte: miként tudta megjegyezni a „sok jó tanácsot", amit kapott, ha nem készült feljegyzés, írásos emlékeztető a megbeszélésekről? Weinek Leonárd az elődei által kialakított, „beállt rendszerről" beszélt az önkormányzati tanácsadók alkalmazásában, hozzátéve, hogy minden frakciónak voltak ilyen segítői. „Nem gondoltam volna, hogy ilyen támadások érnek" - mondta, majd megjegyezte, hogy a sajtó támadásai nyomán maga szigorított a rendszeren, fokozta az ellenőrzést és intézkedett a dokumentálásról.
 
Amikor a tanácsadók végzettsége, szakképzettsége felől érdeklődött a bíróság, Weinek megjegyezte: „az önkormányzat nem kutatóműhely", a bizalom és a tapasztalat a legfontosabb. Majd hozzátette: időnként olyan karakterű emberekkel kellett küzdenie, akikhez ilyen tanácsadókra volt szükség. A Központi Nyomozó Főügyészség vádirata szerint 2007-ben Hunvald György elsőrendű vádlott, az erzsébetvárosi önkormányzat szocialista polgármestere, országgyűlési képviselő és Weinek Leonárd úgy döntött külső tanácsadók alkalmazásáról, hogy meg sem vizsgálta, az önkormányzat maga el tudja-e látni a munkát. 

A tanácsadók kerületi önkormányzati képviselők voltak, valamint egy közös barát. A tanácsadók többségének nem volt az érdemi tanácsadás ellátásához szükséges szakirányú végzettsége, a megbízási díjakat tényleges szerződésszerű teljesítés nélkül elfogadták. A két polgármester e szerződésekkel valójában az érdekkörébe tartozókat akarta jövedelemhez juttatni - áll a vádiratban.

Az ügyészség szerint a bűnsegédként megvádoltak jobbára havi 400 ezer forintos díjazást kaptak közbiztonsági, városfejlesztési, gazdasági vagy szociális ügyekkel kapcsolatos tanácsadás címén, tényleges teljesítés nélkül. Erzsébetváros három zuglói képviselőnek mintegy 20 millió forintot fizetett ki a megbízási szerződések alapján, Zugló pedig hasonló jogcímen két erzsébetvárosi képviselőnek és a két polgármester közös barátjának - fizetett összesen mintegy 28 milliót. 

A két polgármester a vád szerint megsértette az önkormányzati vagyonnal való felelős gazdálkodás kötelezettségét. Az első tárgyaláson tagadta bűnösségét Hunvald György is, akit az erzsébetvárosi milliárdos nagyságrendű ingatlanpanamák, korrupciós ügyek miatt indult büntetőperben első fokon, nem jogerősen februárban másfél év letöltendő szabadságvesztésre ítélt a Fővárosi Törvényszék. Abban az ügyben Hunvald Györgyöt éppen tanácsadói szerződésekkel kapcsolatban ítélték el.

Forrás: MTI

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu