Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. március 3.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Háromezer főtől kötelező működtetni az iskolákat
Az Országgyűlés elfogada a 2013. évi költségvetést megalapozó törvénymódosításokat
A parlament szeptember 24-én elfogadta a 2013. évi költségvetést megalapozó törvénymódosításokat, ezekben szerepel többek közt az előadó művészet támogatása és az önkormányzatok kötelezettségei is. A képviselők 249 igen szavazattal, 94 nem ellenében hagyták jóvá Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter előterjesztésének kétharmados többséget igénylő részeit.

Hosszasan módosítja az indítvány az előadó-művészeti szervezetek támogatását. Például önkormányzati fenntartású előadó-művészeti szervezet csak akkor kaphat a központi költségvetésből támogatást, ha az önkormányzattal legalább 3 éves fenntartói támogatást köt.
A költségvetési támogatás kétféle lehet. A művészeti támogatás a művészeti tevékenységhez közvetlenül kapcsolódó dolgokra költhető. Ilyen a színpadtechnikai eszközök, és anyagok beszerzése, a szerzői (felhasználási) jogok megszerzése, és a művészek díjazása.

A másik támogatás a létesítménygazdálkodáshoz kötődik, ebből az állandó működési helyet lehet működtetni. A kétféle támogatás egyike sem nem csoportosítható át.

Az önkormányzati törvény módosítása kimondja, hogy a kötelezően ellátandó, törvényben előírt önkormányzati feladatokra támogatást ad az állam.

A köznevelési törvény pedig úgy rendelkezik, hogy a háromezer főt meghaladó lakosságú települések önkormányzatai kötelesek működtetni a tulajdonukban álló - de az állami intézményfenntartó központ által fenntartott - köznevelési intézményeket. A működtetést saját forrásból kell megoldani, és az vonatkozik az ingatlan-, valamint az ingó vagyonra is. Ha az önkormányzatnak nincs erre pénze, akkor - külön szabályok szerint - felmentést kérhet, illetve mentesülhet a működtetési kötelezettség alól. A háromezer fősnél kisebb települések önként vállalhatják az iskola működtetését.

A módosító törvény szabályozza azt is, hogy mi használható az önkormányzati hitel, és kötvénykibocsátás fedezetéül. Erre a törzsvagyon, valamint a költségvetési támogatás nem fordítható, kivéve, ha uniós támogatásról van szó. Az annak előfinanszírozására felvett hitel fedezetére az állami támogatás is felhasználható.

Forrás: MTI  

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu