Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. március 3.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

A hitelfelvételtől a megemelt szintű közvilágításig
Ismét nagy horderejű kérdésekben döntött a Fővárosi Közgyűlés
Több mint 80 napirendi pontról tárgyalt szeptember 13-i ülésén a Fővárosi Közgyűlés. Ötmilliós támogatást szavaztak meg a rendőrségnek a falfirkák visszaszorítására, döntöttek arról, hogy a vízművekbe olvadjon be a főváros szennyvíztisztító cége, hogy bővítetik a fizetőparkolási zónát két kerületben, hogy szeptember 15-től ismét emelt szinten üzemeltetik a közvilágítást, és arról is, hogy a főváros 10 milliárd forintos hitelt vehet igénybe a jövő évi gazdálkodásához.

Ötmillió a falfirkák visszaszorítására

A Szeretem Budapestet Mozgalom által felajánlott elektronikai eszközöket és ötmillió forint értékű támogatást kap a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a falfirkák és a vadplakátolás visszaszorítására. Az ajándékozási szerződést egyhangúlag hagyta jóvá a Fővárosi Közgyűlés. Az egyesület 1,1 millió forintos értékben számítógépes eszközöket, továbbá ötmillió forintot ad a rendőrségnek, utóbbit a falfirkálók elfogásának költségeire. Tarlós István főpolgármester a rendőrség adataira hivatkozva jelezte, hogy a graffitiket néhány százan készítik, és közülük csak néhány tucatnyian tömegesen. Ha őket kézre kerítik, akár több száz rongálásért is felelősségre lehet vonni egy-egy rongálót.

A Fővárosi Vízművekbe olvad a főváros szennyvíztisztító cége

A Fővárosi Vízművekbe olvad a BKSZT Budapesti Szennyvíztisztítási Kft. - erről 27 igen szavazattal döntött a közgyűlés, 8 MSZP-s tartózkodó szavazat mellett. Tarlós István főpolgármester és György István városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes közös indítványa szerint a főváros arra törekszik, hogy a víziközmű-szolgáltatási ágazati tevékenységeket ugyanazon szolgáltató lássa el. A fúzióra a Fővárosi Vízművek önkormányzati kézbe kerülése után azonnal megnyílt a lehetőség, s a beolvadással kialakítható egy kizárólag önkormányzati érdekeltségű víz- és szennyvízszolgáltató.

A beolvadás támogatást jelent a Fővárosi Vízművek 12 milliárd forint összegű tagi hitelének refinanszírozásához, az ahhoz szükséges hitelképesség biztosításához, illetve az adósszolgálattal kapcsolatos kötelezettségekhez, és mintegy 20 százalékos forgalomnövekedést jelent a társaság működésében. A javaslat indoklásában megemlítették az is, hogy a beolvadás után hatékonyabb lesz a működés, éves szinten pedig 250 millió forintot meghaladó költségcsökkenést eredményez.

A főváros kötelezettséget vállalt arra is, hogy a Fővárosi Vízművek külföldi részvényeinek megvásárlásához szükséges hitel teljes futamideje alatt - legfeljebb 15 évig - kizárólag a társaságot bízza meg a víziközmű vagyonkezelésével, a főváros területén kizárólag a Fővárosi Vízművek lehet a vízszolgáltató.

Kibővítik a fizetőparkolási zónát Terézvárosban és Zuglóban

A VI. és a XIV. kerületben újabb területeken kell parkolási díjat fizetni - várhatóan októbertől - a Fővárosi Közgyűlés döntése értelmében. György István városüzemeltetési főpolgármester-helyettes 20 igennel, 12 tartózkodás mellett elfogadott előterjesztése szerint a VI. kerületben a Bulcsú utcának a Lehel utca és a Ferdinánd utca közötti szakasza lesz fizetős, ott időkorlát nélkül lehet majd parkolni óránként 400 forintért. A Lehel utcának a Ferdinánd híd és a Bulcsú utca közötti szakaszát szintén időkorlát nélküli várakozási területté nyilvánították.

A XIV. kerületben a Dózsa György út - Vágány utca - Róbert Károly körút - Ajtósi Dürer sor által határolt területen belül 8 és 18 óra között kell a parkolásért fizetni, időtartam-korlátozás nincs. Az Állatkerti körúton és a Gundel Károly úton 480 forintot kell fizetni óránként. Az 56-osok terén 320 forint lesz a tarifa, de háromórányi várakozás díjának kifizetése után aznap már nem kell újabb jegyet váltani.

A Hungária körút - Erzsébet királyné útja - Francia út - Kerepesi út - Dózsa György út - Ajtósi Dürer sor által határolt területen szintén 8 és 18 óra között kell majd fizetni a parkolásért 240 forintot óránként, és ott nem lesz időtartam-korlátozás.

Távozik a BVK vezérigazgatói posztjáról Bán Tamás

Saját kérésére felmentette a Budapesti Városüzemeltetési Központ (BVK) vezérigazgatói posztjáról Bán Tamást a Fővárosi Közgyűlés. A vezérigazgató a társaság igazgatósági elnöki posztján folytathatja a munkát. Bán Tamás az egyhangúlag meghozott határozat értelmében szeptember 17-én távozik a posztról. (Bán Tamást egy másik szavazással a testület megválasztotta a BVK igazgatósági elnökévé. A posztot szeptember 18-tól töltheti be.) Tarlós István főpolgármester az ülés elején tájékoztatta a képviselőket, hogy lemondott posztjáról a BVK igazgatósági elnöke, Fodor István, valamint a testület két tagja, Bienerth Gusztáv és Papp Géza.

A korábbi, emelt szintű lesz a közvilágítás

Erről egyhangúlag döntött a Fővárosi Közgyűlés. A Budapesti Dísz- és Közvilágítási (BDK) Kft. idén július 1-jétől alapszinten végzi a köz- és díszvilágítási szolgáltatást. Ez a korábbi 4150 óra helyett 3990 óra üzemidőt jelent. A közvilágítást azóta nem a megvilágítási szint alapján kapcsolták fel, hanem a közvilágítási naptár szerinti konkrét időpontokban. Ez azt jelenti, hogy 10 napos ciklusokra pontosan meghatározott időben kapcsolják be és ki a szolgáltatást.

Az emiatti eltérés átlagosan körülbelül napi 10-15 perc az emelt szintű szolgáltatáshoz képest, de a gyorsabban sötétedő időszakokban ez szélsőséges esetben összességében napi 50-60 percet is jelenthet, amit fokozhatott egy-egy viharos nap. György István városüzemeltetési főpolgármester-helyettes indoklása szerint a fenti problémák közlekedés- és közbiztonsági veszélyek forrásai lehetnek, ráadásul az elmúlt időszak tapasztalatai szerint a megtakarítási lehetőségek nincsenek egyensúlyban a döntés társadalmi hasznosságával.

Hitelt vehet igénybe a főváros a jövő évi gazdálkodásához

Tízmilliárd forint hitelt vesz igénybe a fővárosi önkormányzat a jövő évi gazdálkodásához, emellett pedig 25 milliárd forint összegű folyószámla-hitelkeretet nyittat. Erről a Fidesz-KDNP 18 igen és az ellenzéki képviselők 12 nem szavazatával döntöttek.  Bagdy Gábor pénzügyi főpolgármester-helyettes indítványában jelezte, hogy a 2013. évi központi költségvetés fővárost érintő hatásai még nem ismertek, így az ebből fakadó finanszírozási kockázatok kivédése érdekében szükséges egy középlejáratú hitelkeret-szerződést megkötni.

A főpolgármester-helyettes 10 milliárd forint összegű, általános önkormányzati finanszírozási célra szóló hitelkeret igénybevételére tett javaslatot. A banki források szűkösségére hivatkozva öt kisebb összegű (1, 1,5, és háromszor 2,5 milliárd forint) hitelkeretre írnak ki tárgyalásos közbeszerzési eljárást. Emellett a likviditás folyamatos, biztonságos fenntartása érdekében egy legfeljebb 25 milliárd forintos folyószámlahitelkeret-szerződést is megkötnek. Ennek oka, hogy az önkormányzat költségvetési gazdálkodása, feladatai teljesítése során a beérkező bevételek és a teljesítendő kifizetések ütemezése nem hangolható össze teljes mértékben.

Bagdy Gábor a döntés után azt hangsúlyozta újságíróknak, hogy nem hitelfelvételről határozott a testület, hanem arról, hogy a főváros számára nyíljon meg egy lehetőség, hogy hitelt tudjon felvenni. Mint mondta, ennek több hónapos átfutási ideje van, és mire a költségvetési koncepció az állami költségvetés ismeretében elkészül, mód lesz arra, hogy a hitel tényleges összegéről döntsenek. Szólt arról is, hogy a hitelkeret megnyitására a főváros nehéz pénzügyi helyezet miatt van szükség, amelynek „meghatározó és legfontosabb indoka" az előző városvezetéstől megörökölt helyzet. Hozzátette, hogy ezt a helyzetet többé-kevésbé sikerült konszolidálni, ugyanakkor a mai világgazdasági helyzet további nehézségeket okoz.

Körzeti megbízotti irodák lesznek két hajléktalanszállón

Ingyenes használatra ad át irodákat a Fővárosi Önkormányzat a Budapesti Rendőr-főkapitányságnak (BRFK), amely két budapesti hajléktalanszállón alakít ki körzeti megbízotti irodát a lakókörnyezet, illetve az intézmények biztonságának fenntartása érdekében. A Fővárosi Közgyűlés határozata értelmében az úgynevezett Fűtött utca programban részt vevő, IX. kerületi Aszódi utca 18-20., valamint a IV. kerületi Váci út 102. szám alatti épületben lesz önálló bejáratú előállító és regisztrációs helyiség.

Forrás: Budapest.hu
Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu