Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 mevakomi

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2024. április 19.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Áthelyezik a volt megyei kulturális intézményeket
A települési önkormányzatokhoz kerülnek a múzeumok, a könyvtárak és a levéltárak

Szakmailag és finanszírozási szempontból is évtizedekig működőképes lehet az a rendszer, amely a korábban megyei fenntartású múzeumokat és könyvtárakat a települési önkormányzatokhoz rendeli január 1-jétől - mondta el L. Simon László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kulturális államtitkára szeptember 10-én az Országgyűlés önkormányzati és területfejlesztési bizottságában a törvényjavaslatról.


A testület a kormánypárti képviselők szavazatával általános vitára alkalmasnak találta a múzeumok, a könyvtárak és a közművelődési intézmények fenntartását érintő törvény módosításáról szóló javaslatot, amelynek értelmében január 1-jétől a korábbi megyei fenntartású intézmények a megyeszékhelyekhez vagy azokhoz a településekhez kerülnek, amelyeken működnek.

Az államtitkár szerint a törvény 1997-es elfogadása óta a mostanihoz hasonló mértékű változás nem volt a múzeumi, könyvtári, a levéltári és a közművelődési területen. Közölte, hogy lezárult egy két éve tartó szakpolitikai vita, és ennek az eredményeként született meg a kulturális államtitkárságon a törvényjavaslat, amelyet a kormány is támogatott.

Emlékeztetett arra, hogy a megyei önkormányzatok fenntartásában működő múzeumok, könyvtárak, levéltárak és művelődési központok ingatlanjait és feladatait átvette az állam, és 2012. január 1. óta - átmenetileg - a megyei intézményfenntartó központok működtették azokat.

Elmondta, hogy törvényjavaslat értelmében a múzeumok és a könyvtárak 2013 januárjától kerülnének „végleges helyükre", míg a levéltárak már korábban, október 1-jétől. Az intézmények fenntartását a megyeszékhelyek, valamint azok a települések veszik át, amelyeken az intézmények működnek, de az ingatlanok és például a múzeumi tárgyak tulajdonjoga az államé marad.

L. Simon László szerint a mostani módosítással közelebb viszik az intézményeket azokhoz a közösségekhez, amelyekben van erő és akarat, hogy azokat fenntartsák. Az államtitkár szerint a változás azért is előrelépés, mert az elmúlt húsz évben nem volt világos költségvetési szerkezete a területnek, és a fenntartók nem tudták időben, hogy mennyi pénzük lesz a következő évben. Hozzátette: most egy olyan költségvetési szerkezetet alakítanak ki, amelyben például már most meg tudják mondani, hogy az egyes városok könyvtárai vagy múzeumai mennyi pénzt fognak kapni.

Forrás: MTI

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2024 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu