Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2021. december 1.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

A kerületek akarnak főpolgármestert választani
Ha a megvalósul a BÖSZ elképzelése, Tarlós István valószínűleg nem indul a következő választáson

A fővárosi kerületek vezetői egyhangúlag elfogadták a Budapesti Önkormányzatok Szövetsége (BÖSZ) elnökségének az önkormányzati törvényre vonatkozó koncepcióját az érdekképviselet szeptember 14-i közgyűlésén. Ebben - többek között - az szerepel, hogy az Ötv egyértelműen rögzítse, mi tartozik fővárosi, és mi kerületi hatáskörbe, illetve, hogy 2014-től az összes kerületi polgármester legyen a Fővárosi Közgyűlés tagja, s ez a testület válassza majd meg a főpolgármestert.


Riz Levente, a BÖSZ elnökségi tagja, a XVII. kerületi polgármestere tájékoztatása szerint hamarosan a normaszöveg kialakítása következik, mint mondta, úgy tudja, hogy a Belügyminisztérium a parlamenti frakciók véleményét is kikéri ezzel összefüggésben.

Az elnökségi tag megerősítette, hogy nem lesz külön Budapest-törvény, hanem az önkormányzati törvény egyik fejezete Budapesttel foglalkozik majd.

Mint mondta, nem biztos, hogy a Fővárosi Közgyűlés megválasztásával kapcsolatos szabályrendszer az önkormányzati törvény része lesz, hanem lehet, hogy a választási törvényé. Mint kifejtette, hogy a BÖSZ javaslata szerint a Fővárosi Közgyűlés tagja lenne 2014-től az összes megválasztott budapesti polgármester, valamint egy listán megválasztott további 11 ember, tehát a jelenlegi létszámot tartva, és nem növelve, 34 taggal működne a testület.

A listán megválasztott képviselők közül választaná az Fővárosi Közgyűlés az elnökét, vagyis a főpolgármestert - ismertette Riz Levente, hozzátéve, nem biztos, hogy még az ősszel a parlament elé kerül a választási törvény, elképzelhető, hogy csak tavasszal.

Az elnökségi tag azt is elmondta: a BÖSZ együttműködésre épülő politikai és közigazgatási rendszert szeretne Budapesten „azután a 20 év után, amikor gyakorlatilag a kerületek és a főváros között folyamatos konfliktusok voltak". Álláspontja szerint Demszky Gábor korábbi főpolgármester „fittyet hányt" a kerületek javaslataira, véleményére, ezért új alapokra kell helyezni a rendszert. Emiatt is fontos - tette hozzá -, hogy a polgármesterek a Fővárosi Közgyűlés tagjaivá váljanak.

Riz Levente úgy fogalmazott: a javaslatuknak alapvetően az a célja, hogy Budapest jobban működjön, „ne egymásra várjon a főváros és a kerület" egy-egy városüzemeltetési feladat elvégzésével kapcsolatban, vagy ne kétszer végezze el ugyanazt, illetve „az egyik ne csinálja ötször drágábban, mint a másik".

A BÖSZ azt szeretné elérni, hogy az önkormányzati törvényben rögzítsék egyértelműen és világosan, kihez mi tartozik. Egy melléklet formájában szerepeljen például, hogy melyek a főváros által fenntartott főutak, hidak, közterületek - mondta, hozzáfűzve, „ami nem tartozik ide, az összes többi, az a kerületek hatáskörébe tartozó feladat lesz a jövőben".

Ha a BÖSZ javaslata szerint alakul a törvény, a következő ciklusban valószínűleg nem Tarlós István lesz a főpolgármester. Ő ugyanis előre közölte, ha nem a budapestiek választják meg, nem indul 2014-ben. „Ha a jogszabályban nem nullázzák le mozgásteremet, akkor szívesen csinálom, viszont kinevezett főpolgármester nem leszek" - mondta korábban, egy interjúban.

Forrás: Index, MTI

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2021 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu