Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2021. december 1.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

A BM hatáskörébe kerülnek a vízügyi igazgatóságok
Jelenleg 40 százalékos veszteséggel működik a magyar vízközmű-hálózat

A közmunkaprogramok összehangolása érdekében a vidékfejlesztési tárcától a jövőben a Belügyminisztérium irányítása alá kerül a 12 területi vízügyi igazgatóság - jelentette be Illés Zoltán szeptember 9-én, Kiskörén. A vízüggyel kapcsolatos törvény és rendeletalkotás, a szakmai irányítás és felügyelet, a kutatás-fejlesztés, a hatósági és ellenőrzési feladatok továbbra is a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) hatáskörében maradnak.


A kormányzat szándékai szerint a vízügyben foglalkoztatott közmunkások száma a korábbi 9 ezerről 35-50 ezerre emelkedik a következő években - közölte a VM környezetvédelmi államtitkára, amikor felavatta a Tiszamenti Regionális Vízművek Zrt. 550 millió forintért felújított kiskörei víztisztító művét. A szervezeti átalakítás célja, hogy a közmunkaprogram valamennyi eleme egy kézben összpontosuljon, a hatékony irányítás érdekében egy helyettes államtitkárság felügyelete alatt. Ugyanakkor a szakmai, hatósági felügyeletet továbbra is a vidékfejlesztési tárca látja el - olvasható az MTI és a VM tudósításában.

A kormányzatnak az a szándéka, hogy jelentősen csökkenjen a víziközmű-szolgáltatók száma. Ugyanis miközben a rendszerváltást megelőzően mindössze 33 vállalat látta el az ivóvíz-szolgáltatási és szennyvízkezelési feladatokat, ma 400 társaság működik - mondta az államtitkár. Ez tarthatatlan, hiszen a rendszer szétdarabolását, az amortizálódott közműhálózat felújításának elmaradását eredményezte, ami a hatékony működés rovására ment - szögezte le.

Példaként említette, hogy az elmaradt rekonstrukciók miatt a magyar vízközmű-hálózat 40 százalékos veszteséggel működik, vagyis minden 100 liter vízből 40 liter elszivárog. Ebben a helyzetben a már elkészült és várhatóan 2012. január elsején életbe lépő víziközmű-törvény szerint azok az önkormányzatok válhatnak a hálózatok tulajdonosaivá, akiket az ivóvíz-ellátási kötelezettség terhel. A helyhatóságok a szaktárca reményei szerint azokkal az állami vízközmű-szolgáltatókkal kötnek majd szolgáltatási szerződést, amelyek a profittal szemben a biztonságos ellátást tartják a legfontosabbnak. Ily módon csökkenhet a szolgáltatók száma, és ezzel együtt a vízdíjak nagysága is - mondta az államtitkár.

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2021 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu