Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2021. december 1.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

A tarifáknak mindenütt fedezniük kell a költségeket
A MÖSZ főtitkára aggályosnak tartja a közszolgáltatások árának központi megállapítását

Az önkormányzatok finanszírozási válságának legfőbb oka az volt, hogy a kötelezően ellátandó feladatukhoz nem kapták meg a szükségeges anyagi eszközöket. A kormányfő minapi javaslata szerint központilag kellene megállapítani a közszolgáltatások díját. Bár a lakosság számára kedvezőnek látszik a központilag kialakított tarifarendszer, a MÖSZ főtitkára úgy véli, hogy az önkormányzat által működtetett ellátó rendszereknél az elképzelésnek könnyen az önkormányzatok láthatják kárát, az árképzés aligha valósítható meg a helyi viszonyok figyelembe vétele nélkül.


„Az egységesített közszolgálati díjak esetében aggályos, hogy a hatóságilag megállított díj elégséges-e a tényleges költségek fedezésére, ami régiónként, megyénként, településenként különbözhet” – véli Dr. Fábián Zsolt, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) főtitkára. A víz-és csatornaszolgáltatás valamint a szemétszállítás jelenleg önkormányzati feladat, amit az önkormányzat, vagy saját vállalkozásán keresztül, vagy egy magánvállalkozással kötött megállapodás keretében végez el. A szolgáltatások árára a feladatot végző cég tesz javaslatot a költségek és a haszon figyelembe vételével, majd az önkormányzat – a szükséges ellenőrzések, esetleg korrekciók után – állapítja meg az árat.

Ha az ellátási kötelezettség az önkormányzatoknál marad, és az ármegállapítás az államhoz kerül, könnyen előfordulhat, hogy ez a hatósági ár bizonyos területeken nem fedezi a költségeket. Ebben az esetben az önkormányzatoknak kell kifizetnie a különbözetet, vagy támogatja saját vállalkozását vagy a szerződött partnert, esetleg vissza kell venniük a feladatot az ilyen feltételek mellett tovább nem vállaló vállalkozásoktól, mivel a feladatot el kell végezni.

„Az, hogy a szolgáltatások milyen kézben lennének a legjobb helyen, a típusuktól függ. Az egészséges ivóvíz biztosításával a kistelepülések nem tudnak megbirkózni, célszerűbb nagyobb, tőkeerősebb egységekben gondolkodni, a települési hulladékgazdálkodást ugyancsak nagyobb méretekben, társulási, megyei, regionális szinten lehet a legkedvezőbben biztosítani. Az árképzésnek azonban mindenképpen a feladat kötelezettjénél kell maradni annak érdekében, hogy a díjak mindenütt a szolgáltatás költségeinek és a lakosság érdekeinek megfelelően legyenek kialakíthatók, az állam ellenőrző, szabályozó szerepe természetesen szükséges annak érdekében, hogy indokolatlan jövedelmek ne keletkezhessenek” – zárja szavait a MÖSZ főtitkára.     

MP

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2021 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu