Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2021. december 1.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Polgármesterek a kistelepülések egyenlő esélyeiért
Tállai Andráshoz fordul a Polgármesterek a Falukért Egyesület

Levélben fordult Tállai Andráshoz, a Belügyminisztérium államtitkárához a Polgármesterek a Falukért Egyesület a tervezett önkormányzati reform kapcsán. A Komárom-Esztergom megye 28, független településvezetőjét tömörítő szervezet elnöke és alelnöke szeptember 23-án, a Komárom-Esztergom Megyei Közgyűlés ünnepi ülésén adta át a dokumentumot az önkormányzatokért felelős államtitkárnak.


A levélből – amelyet Maszlavér István, a Polgármesterek a Falukért Egyesület elnöke és Beke László alelnök, Környe polgármestere nyújtott át Tállai Andrásnak – kivonat is készült, melyet az egyesület délutáni, szomódi ülésén Dr. Völner Pálnak, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkárának, Czunyiné Dr. Bertalan Judit megyei kormánymegbízottnak, Michl József országgyűlési képviselőnek, és Popovics Györgynek, a megyei közgyűlés elnökének is átadtak, s eljuttatnak a megye valamennyi országgyűlési képviselőjének.

A dokumentum az önkormányzati reformmal kapcsolatos álláspontjuk, véleményük kifejtése előtt leszögezi: az önkormányzatok eladósodottságára vonatkozó „inget nem kívánják magukra venni”, hiszen az egyesület által képviselt 28 település költségvetési főösszege összesítve közel 8 milliárd forint, s hitelállományuk nem éri el a büdzsé 5 százalékát. A 28 településből mindössze öt vett fel hitelt kereskedelmi bankoktól az elmúlt években, mely összeget kivétel nélkül fejlesztésre fordították, nem működésük finanszírozására.

Az egyesület elnöke az általa képviseltek nevében üdvözölte az intézményrendszerek központi felügyeletének tervét, elfogadta az iskolák igazgatói kinevezéseihez kapcsolódó egyetértési jogát a megyei kormánymegbízott részéről, ugyanakkor határozott egyet nem értését fejezte ki annak kapcsán, hogy a kormányzati elképzelés elvenné a kistelepülések lelkét jelentő iskolák fenntartását az önkormányzatoktól.

Maszlavér István azt is kijelentette: tisztában vannak azzal, hogy az önkormányzati rendszer átalakítása során kompromisszumokat kell kötni, ugyanakkor bíznak benne, hogy e kompromisszumokban a kistelepülések esélyegyenlősége is érvényesül, hiszen Magyarországnak ugyanúgy része a majdnem 1850, ötszáz fő körüli lélekszámú település, mint a kétmilliós Budapest.

A „Polgármesterek a Falukért” Egyesület az önkormányzati reform keretében kidolgozandó törvény megalkotása, s annak végrehajtása során – főbb elemenként – azt szeretné elérni, hogy:

- az élet minden területén maradjon meg a települések önrendelkezési joga a feladatok ellátásához szükséges hatáskörrel és pénzügyi fedezettel,

- az iskola, óvoda, művelődési ház, egészségügyi alapellátás működtetéséről dönthessen a helyi önkormányzat, s ha a saját működtetés mellett határoz, akkor a finanszírozás egyezzen meg az állami finanszírozású intézményekével,

- csak azok az államigazgatási feladatok kerüljenek a járásokhoz, amelyek megoldása, kezelése nem jelent mindennapi problémát a helyben élők számára,

- a településeket érintő fejlesztések eldöntése, az ezekhez szükséges források maradjanak az önkormányzatoknál,

- az 500 fő feletti településeken komoly közösségmegtartó erejük miatt továbbra is működhessenek a polgármesteri hivatalok.

Forrás: ÖS

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2021 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu