Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2021. december 1.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Kertész Ákos nem lehet Budapest díszpolgára többé
A Fővárosi Közgyűlés visszavonta az író díszpolgári címét, s Gergényi Péter volt főkapitány 2006-os elismeréseit

Mintegy 50 napirendi pontot tárgyalt meg szeptember 21-i rendkívüli ülésén a Fővárosi Közgyűlés. A városatyák többek között arról döntöttek, hogy visszavonják Kertész Ákos írótól a 2002-ben kapott fővárosi díszpolgári címét, Gergényi Péter volt budapesti rendőrfőkapitány fővárosi elismeréseit, talajradarral térképezzék fel Aquincum régészetileg még feltáratlan részeit, míg a CET ügyében jogi lépések megtételére hatalmazták fel a főpolgármestert.


Hosszas, indulatoktól sem mentes vita után 20 igen, 9 nem szavazattal, két tartózkodás mellett a közgyűlés úgy döntött: visszavonja Kertész Ákos írónak 2002-ben adományozott fővárosi díszpolgári címet. A Németh Zoltán, Németh Szilárd, Raduly József és Velkey György fideszes képviselők által jegyzett előterjesztés megállapítja: Kertész Ákos szavaival az egész magyarságot, s így a főváros polgárait is megsértette, ezáltal érdemtelenné és méltatlanná vált a díszpolgári cím viselésére.

A vitában Horváth Csaba MSZP-frakcióvezető azt mondta, Kertész írói munkássága tiszteletet érdemel, és ezen nem változtat, hogy sokakat sértő véleményt fogalmazott meg. Óvott a történelemhamisítástól, a díszpolgárok „B-listázásától", és a főpolgármestert Aczél Györgyhöz hasonlította. A díszpolgári cím visszavonását több szocialista képviselő is támadta, Havas Szófia egyenesen úgy vélte, ezzel megnyílik a lehetőség az előtt, hogy az elmúlt húsz évben kitüntetett balliberális értelmiségiektől megvonják díjaikat.

A közgyűlés - 19 igen és 8 nem szavazat eredményeként - visszavonta Gergényi Péter volt budapesti rendőrfőkapitány fővárosi kitüntetéseit is. Az erről szóló előterjesztést a jobbikos Szabó György azzal indokolta, hogy a volt rendőrségi vezető a 2006 őszén történtek miatt nem érdemes arra, hogy a Budapest-díj és a Főváros Közbiztonságáért emlékérem kitüntetettje legyen. (Gergényi Péter 2006. november 17-én „a főváros közbiztonságának megszilárdítása érdekében végzett intenzív és innovatív munkájáért" Budapest-díjban, míg „a főváros rendvédelmének és közbiztonságának megteremtésében vállalt kiemelkedő és sikeres vezető tevékenysége elismeréseként" a Főváros Közbiztonságáért elismerésben részesült.)

Ötletpályázatot ír ki a főváros a Duna-parti területei átfogó fejlesztési terveinek megalapozására - erről 26 igen szavazattal, három tartózkodás mellett döntött a közgyűlés. A tervezés elsődleges célja, hogy biztosítsa a város hozzáférését a Dunához, valamint része a part menti közúti, közösségi és dunai közlekedés átgondolása.

Talajradarral térképezik fel Aquincum eddig feltáratlan részeit a Budapesti Történeti Múzeum és az Osztrák Régészeti Intézet szakemberei, a Fővárosi Közgyűlés egyhangú döntéssel hozzájárult az idei munkálatokhoz. A magyar és az osztrák intézmény korábban öt évre szóló megállapodást kötött egymással közösen végzendő régészeti kutatásokra, illetve mérésekre.

Jogi lépéseket tehet Budapest vezetése a CET ügyében a Fővárosi Közgyűlés most született határozata értelmében. A zárt ülésen tárgyalt előterjesztésben felhatalmazták Tarlós István főpolgármestert, hogy tegye meg a jogi lépéseket annak érdekében, hogy a szerződés megszüntetéséből eredő igényeket peren kívül, vagy per útján érvényesítse.

Mint a budapest.hu tudósításából kiderül, döntés született arról is, hogy átlagosan havi 40 ezer forintra emelik a súlyos tanulási és magatartási nehézséggel küzdő diákok támogatását, hogy mintegy négy százalékkal emelkednek a térítési díjak a főváros által fenntartott szociális intézményekben, illetve, hogy nyolc Pest megyei önkéntes tűzoltó-egyesület működését támogatja a főváros összesen mintegy 6 millió forinttal.

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2021 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu