Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2021. december 1.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Napos őszt remélnek a megújuló energia piacon
Energiahatékony és intelligens épületekért intelligens piaci szabályozásra van szükség

Októberre újabb pályázatok kiírását harangozta be a kormány a napenergia-hasznosítás terén, miután az Új Széchenyi Terv legutóbbi célpályázatát három nap elteltével le kellett zárni a tömeges jelentkezések és a pénzügyi keret gyors kimerülése miatt. Ezzel egy időben rangos szakmai kiállítás és interaktív konferencia nyílik Budapesten. A hazai piac „naplopóiról" készített összeállítást az OGH Hírügynökség.


„Legyen Ön is naplopó" - ezzel a felkiáltással szólítja meg a piacot egy hazai cég. A Föld felszínére érkező napsugárzás több ezerszeresen meghaladja az emberiség energiaigényét. Magyarország területére is körülbelül 380-szor akkora mennyiségű energia érkezik egy év alatt a Napból, mint az ország teljes évi energia-szükséglete. A napsugárzás teljesítménye nyáron eléri az 1000 W/négyzetméter értéket, minden négyzetméterre érkező napsugárzás energiájával napi közel 100 liter 50°C-os vizet lehetne előállítani. Ha a Nap az energiaszolgáltatóhoz hasonlóan benyújtaná a számlát azért az energiáért, amit egy ház tetőfelületére sugároz, akkor évi több millió forintot kellene fizetni ezért - hívja fel a figyelmet Varga Pál, a Naplopó Kft. tulajdonosa.

Jelen gazdasági viszonyok között támogatás, pályázat nélkül azonban nehezen megvalósítható a fosszilis energiahordozók használatának csökkentése, mindemellett egyre több igény lenne a beruházásokra. A piacon nagy a bizonytalanság, például a KÁT (kötelező áramátvételi törvény) terén is a piaci szereplők egy németországihoz hasonló törvényt és egy egységes állami, kormányzati szerepvállalást várnak: támogatást a megújuló energiák alkalmazására. A magasabb áramátvételi ár egyúttal a többlettermelést is fokozná - jelenleg ugyanis a napelemmel rendelkezők jellemzően csak saját szükségleteik fedezésére termelnek áramot.

Varga István, az energiahatékonyságra és intelligens épületekre fókuszáló nemzetközi kiállítás és konferencia (október 19- 20., Material Event Center), a CEP® 2011 szakmai igazgatója rámutatott, hogy  egy friss felmérésük szerint Magyarországon a napenergia-piac a lakosság kevesebb, mint 1 százalékát vonta be, míg Németországban ugyanerre vonatkozóan 10 százalék körüli lefedettségről beszélhetünk. Éppen ezért nagy hangsúlyt kívánnak helyezni az energiahatékony építés és felújítás témakörére, ezen belül a napenergia és szolár technológia aktuális kérdéseire.

 „A legkönnyebben megvalósítható és leghamarabb megtérülő befektetés az energiahatékonyság szempontjából, az épület homlokzati, oldalszigetelése és a nyílászárók cseréje. Ezt minden energetikai felújítás elején érdemes elvégezni, hiszen önmagában 30-40 százalék csökkenést eredményez az energiafelhasználásban. Ezt követi a költséghatékonyság alapján a napkollektor, a napelem, amelyek vízmelegítésre, elektromos áram termelésre, esetleg a fűtés kiegészítésére is használhatók" - hangsúlyozza Varga István.

A napenergia használatának növelése érdekében hazánkban is zajlik évről évre a Napkorona-bajnokság, amelyen már több magyar település - például Dötk, Tihany, Tapolca, Budaörs, Törökbálint, Martfű, Orosháza, Szeged, Sopron és Budapest több kerülete - is szemléletformáló példát tudtak bemutatni. Idén kiemelkedő teljesítményt ért el a 480 lakosú Nagypáli Zala Megyében. A település - amely a Biomassza Bajnokság egyik résztvevője is - a megújuló energiák terén elért eredményeiért az európai díjátadó egyetlen magyarországi díjazott települése lett.

A kezdeményezés célja bemutatni, hogy nem csak tőlünk nyugatra, hanem Magyarországon is egyre több intézmény és önkormányzat áll át sikeresen a megújuló energiaforrások, így a napenergia hasznosítására. Általában kevés információ áll rendelkezésre a már megvalósult beruházások tapasztalatairól, eredményeiről, az alkalmazott technológiákról, a projekt megvalósítása során felmerült nehézségekről. Ezeket az információkat gyűjtik össze a CEP Expo szervezői, és mutatják be az érdeklődőknek. Szeretnék ugyanis, ha a bemutatott beruházások eredményei követendő példaként szolgálnának, és további önkormányzatokat, intézményeket győznének meg a megújuló energiaforrások előnyeiről - tudta meg az OGH Hírügynökség.

Néhány lelkes és elhivatott iparági szereplő kezdeményezésére indult el a közelmúltban a Magyar Napenergia Egyesület, a MANAP.  Az alapítók és az elmúlt egy évben csatlakozó tagok rövid távú célkitűzése az, hogy a jelenleg formálódó új gazdaságpolitikai rendszerben a fotovillamos áramtermelést és a hozzá kapcsolódó kiegészítő tevékenységeket úgy pozícionálják, hogy azok a jelenlegi kedvezőtlen állami megítélés helyett elfoglalhassák méltó helyüket a hazai megújuló energiamixben. Illés Gábor elnök tájékoztatása szerint a MANAP tagjai közé továbbra is várják a Magyarországon tevékenykedő gyártói kapacitással rendelkező termelőket, fejlesztőket, tervezéssel, kivitelezéssel, installációval foglalkozó társaságokat, kereskedőket, forgalmazókat, szolgáltatókat és befektetőket.

OGH Hírügynökség

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2021 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu