Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2021. december 1.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Az önkormányzatok végezzék a közszolgáltatásokat
A TÖOSZ elnöke nem tart attól, hogy a szolgáltatások a hatósági árak miatt veszteségessé válnának

Nem lepte meg a településeket, hogy a kormány gyakorlatilag hatósági árakat szab a közmű cégeknek, hiszen a miniszterelnök már fél éve beharangozta, hogy kormányzati szinten próbálják megállítani a rezsiköltségeket, noha a víz-, a csatorna és a szennyvíz-díj kiszabása eddig önkormányzati hatáskör volt - magyarázta szeptember 15-én az ATV Start című műsorában Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos szövetségének (TÖOSZ) elnöke.


Tab fideszes polgármestere szerint a 3200 település 75 százaléka 1000 fő alatti, ezekben a falvakban minden év végén megjelentek a közműszolgáltatók, és jelezték, hogy akkor mennyi is lenne a szolgáltatás díja. Ami vagy valós összeg volt Schmidt Jenő szerint, vagy nem.

A Magyar Vízközmű szövetség elnöke a hatósági árat úgy értelmezi, hogy a vonatkozó, készülő jogszabály majd részletesen taglalja, milyen elemekből, költségekből áll össze a díj, és lesz egy hatóság, ami ellenőrzi, hogy a vízművek tartják-e magukat a jogszabályi előírásokhoz az árképzés során. Kurdi György mindenesetre reméli, hogy ebben a díjba a karbantartási és fejlesztési kiadásokat is belekalkulálja majd a díjba az illetékes hatóság. Egyszóval a szakmai szervezet a hatósági árat úgy érti, hogy az adott településre-térségre érvényes tarifát szabja majd meg a kormányzat, és nem egységár lesz Győrtől Nyíregyházáig.

Schmidt Jenő egyébként nem tart attól, hogy a hatósági díjak miatt veszteségessé válnak a közmű-szolgáltatások, így nem akad cég, amelyik működtetné azokat - a TÖOSZ elnök azért bizakodik, mert a csatorna- és szemétszolgáltatást például mindenkinek kötelezően igénybe kell vennie, így mindig lesz kereslet. Célszerű lenne továbbá, ha a jövőben a közszolgáltatásokat az önkormányzatok végeznék, azaz visszavennék a feladatokat a magáncégektől - így kordában lehet tartani az árakat is. És nem biztos, hogy ebbe a cégek nem mennek bele, hiszen - A TÖOSZ elnöke szerint - a hatósági árat úgy kell kialakítani, hogy az elfogadhatónál ne lehessen nagyobb profitot kaszálni.

Forrás: atv.hu

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2021 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu