Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2021. december 1.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Állami kézbe kerülnek a fővárosi kórházak
Wass Albert mellszobrot, Gerendai Károly Budapestért-díjat kap

Mintegy félszáz előterjesztést tárgyalt meg szeptember 28-i, rendes ülésén a Fővárosi Közgyűlés: egyebek mellett 10 közterület kap új elnevezést, 391 millió forint soron kívüli támogatásban részesül a tűzoltóság, olcsóbb lesz parkolni egyes övezetekben, előkészítik a 12 fővárosi kórház állami kézbe adását és Wass Albert-mellszobrot állítanak a Margitszigeten. Mindemellett kitüntető címek adományozásáról is döntöttek a városatyák.


Indulatos, személyeskedésektől sem mentes vita után, 18 igen, 15 nem szavazattal jóváhagyta a Fővárosi Közgyűlés a fővárosi fenntartású kórházak állami kézbe adását előkészítő megállapodást. Tarlós István főpolgármester a vitában azt hangsúlyozta, hogy a fővárost semmilyen vagyonvesztés nem fogja érni. Az ellenzéki frakciók nem támogatták az átadást, az MSZP azt jogszerűtlennek, az LMP aggályosnak, a Jobbik előkészítetlennek tartotta.

Szentes Tamás egészségügyi főpolgármester-helyettes azt hangsúlyozta, hogy most nem az átadás-átvételről, hanem a folyamat keretszabályairól döntenek. Velkey György, az egészségpolitikai és szociális bizottság elnöke azt emelte ki, hogy a Nemzeti Erőforrás Minisztérium jelenleg a legnagyobb egészségügyiintézmény-fenntartó Magyarországon, így a 12 fővárosi fenntartású kórház átvétele nem fog neki gondot okozni. Németh Zoltán, a Fidesz frakcióvezetője bírálta a szocialistákat, úgy vélte, alaptalan részükről államosítást emlegetni, hiszen a kórházak köztulajdonból köztulajdonba kerülnek.

Egyhangúlag döntött a közgyűlés arról, hogy soron kívül 391 millió forintos támogatást ad a Fővárosi Tűzoltó-parancsnokságnak, működőképessége biztosítására.

A „Fűtött utca" program keretében nappali melegedőként is funkcionáló három éjjeli menedékhelyet létesít a főváros, így összesen 300 ember éjszakai, illetve 270 ember nappali elhelyezésére nyílik így lehetőség - erről a közgyűlés 18 igen, 3 nem szavazattal, 9 tartózkodás mellett döntött.   

29 igen szavazattal, két tartózkodás mellett módosította parkolási rendeletét a Fővárosi Közgyűlés. György István városüzemeltetési főpolgármester-helyettes szerint ezzel egyes övezetekben csökkenhet a parkolási díj, mert alacsony a parkolóhelyek kihasználtsága.

Pályázaton kiválasztott külső céget bíz meg 5+3 évre a Budapesti Közlekedési Központ, hogy értékesítse a BKV járműveinek reklámfelületeit - erről 18 igen, 12 nem szavazattal döntött a Fővárosi Közgyűlés.

25 igen szavazattal, öt tartózkodás mellett döntött a közgyűlés a 2011-es hídfelújítási munkákról. Eszerint megújulhat a Kerepesi úti „százlábú" - a Keletibe futó vágányok felett átívelő - híd, valamint Kőbánya és Kispest között a Sibrik Miklós úti felüljáró.

Tíz közterület kaphat új elnevezést a kerületek javaslataira, erről egyhangúlag döntött a közgyűlés. A főpolgármester Láng Zsolt II. kerületi polgármester kérésére javasolta, hogy egy korábban névtelen közpark Bibó István jogász, történész, politikai gondolkodó nevét vegye fel. A Margit híd budai hídfőjének déli oldala Gyóni Géza költő nevét veheti fel, míg a XIV. kerületi Állatkerti utat Gundel Károly világhírű vendéglősről, a magyar gasztronómia történetének feldolgozójáról nevezik el.

Három III. kerületi névtelen közterület is nevet kap: ezek egyike Hamvas Béla filozófus, író, egy másik Toldalagi Pál költő, egy harmadik Pércsi Lajos '56-os mártír őrnagy nevét veszi fel. A XVI. kerületi képviselő-testület javaslata alapján Krenedits Sándorról, Rákosszentmihály egykori főjegyzőjéről és díszpolgáráról nevezik el a jelenlegi Ságvári utcát. Pongrátz Gergely, az 1956-os forradalom Corvin közi felkelőcsoportja utolsó főparancsnokának nevét fogja viselni a XIV. kerületben, a Nagy Lajos király útja és a Fogarasi út közötti névtelen terület. Az óbudai Dugovics Titusz tér visszakapja régi elnevezését, a Korona teret. A XI. kerületben, a Bercsényi utca északi vége melletti, jelenleg névtelen fásított közkert a Gárdonyi tér elnevezést veszi fel.

Tulajdonosi hozzájárulást adott a Fővárosi Közgyűlés egy új újpesti uszoda építési engedélyének megszerzéséhez - erről 22 igen szavazattal, az MSZP 6 tartózkodó voksa mellett döntött a közgyűlés. Az új létesítmény a jelenlegi Babits Mihály Gimnázium telkén épülne fel 2012 végére, 2013 elejére, az előzetes becslések szerint 7-900 millió forintból.

Egyhangúlag döntött a közgyűlés a Széll Kálmán tér rendezésére az állami költségvetésből kapott 3 milliárd forint felosztásáról. Eszerint a tér átépítésére 956 millió forintot szánnak, a budai fonódó villamos projektre - amely a teret is érinti - 1,9 milliárdot. Mivel a koncepciótervben becsült kalkulációk szerint a tér átépítésének tervezési és lebonyolítási költsége csaknem 3,2 milliárd forint, szükség van a főváros hozzájárulására is, 943 millió forint értékben.

Több közlekedéssel kapcsolatos felújítás véghatáridejét is módosította a Fővárosi Közgyűlés. A Margit híd felújítása véghatáridejének 2011. augusztus 31-ről 2012. június 15-ére tolták ki. Hutiray Gyula városfejlesztésért felelős főpolgármester-helyettes ezt azzal indokolta, hogy több, előre nem látott feladatot is el kell végezni még. Tovább csúszik a csepeli gerincút kiépítése is: a 2011. szeptember 15-i véghatáridő 2012. július 31-ére módosul.

A Petőfi Csarnok éttermét jelenleg is működtető Cortina Service Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Szolgáltató Kft. lehet a kulturális központ új bérlője - döntött a közgyűlés. A PeCsa hasznosítására áprilisban hirdettek nyilvános pályázatot, amelyre négy ajánlat érkezett. A Cortina Service Kft. pályázatában vállalta, hogy az ingatlan bérletéért havonta 1,6 millió forintot fizet, valamint megtartja az ingatlan közművelődési funkcióit.

A Margitszigeten állítják fel Wass Albert író mellszobrát, Andrássy Kurta János szobrászművész alkotását - döntött 21 igen, 1 nem szavazattal, 7 tartózkodás mellett a Fővárosi Közgyűlés. Az író mellszobrát eredetileg - még 2004-ben - a Vérmezőn állították volna fel, de akkor az illetékes fővárosi bizottságok nem hoztak határozatot az ügyben. 

Kitüntető díjak adományozásáról döntött zárt ülésen a Fővárosi Közgyűlés. Pro Urbe-díjat kap Bogár László egyetemi docens, Lukács László piarista szerzetes, teológus, Radnai Zoltán, az Egyesített Szent István és Szent László Kórház és Rendelőintézet orvos főigazgatója, Szebedy Tas, a Városmajori Gimnázium igazgatója, Mészöly Kálmán válogatott és világválogatott labdarúgó, valamint az Omega együttes.

Budapestért-díjat vehet át Balogh Dezső klarinétművész, Bencsikné Kucska Zsuzsanna könyvtárvezető, Hermann Róbert történész, Mihály Gábor szobrászművész, Németh Istvánné óvodapedagógus, igazgató, Pánti Imre festőművész, Sándor György humoralista, Meczner János bábszínház-igazgató, Kerekes Éva színművész, Gáspár Sándor színművész, Porogi András gimnáziumigazgató, Schulek Mátyás evangélikus lelkész, Zászkaliczky Péter nyugalmazott vezető lelkész, Forrai Mária orvos, gyermekotthon-vezető, Fekete János intézményvezető, Szvorák Katalin népdalénekes, Sági Lajosné, a népművészet mestere, Kovátsné Honthy Kinga klinikai szakpszichológus, Gerendai Károly rendezvényszervező, Kovács Ákos énekes, előadóművész, Sebestyén Lajosné alapítványi elnök, Hangody László osztályvezető főorvos, egyetemi tanár, Semmelweis Tibor hangszerész mester, Garbóci László helytörténész, a Budapesti Rendőr-főkapitányság Életvédelmi Osztályának West Balkán-csoportja, valamint a Fővárosi Tűzoltó-parancsnokság erzsébeti tűzőrsége.

A főváros Zalabai Gábor-díj - A budapestiek esélyegyenlőségéért-díjat adományoz Nagy Kálmán gyermekotthon-vezetőnek, Nyulas Katalin családgondozónak, valamint Vecsei Miklósnak, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnökének.

A Fővárosi emlékzászló-díjat a határozat értelmében a Fővárosi Tűzoltó-parancsnokság erzsébeti tűzőrsége kapja. Dr. Barna Sándor emlékérem - A főváros közbiztonságáért-díjban részesül Benkovics Zoltán polgári védelmi parancsnok, dandártábornok, Szokolai Zoltán rendőr alezredes, Seres Lajos rendőr főtörzsőrmester, Skoda Gabriella vezető ügyész, a Fővárosi Főügyészség szóvivője, valamint Osvát László Mihály rendőrezredes.

A Papp László Budapest - Sportdíjat idén Erdei Zsolt ökölvívó világbajnok, Fábián László olimpiai bajnok öttusázó, Lipcsei Péter labdarúgó, Kangyal Balázs válogatott aranyérmes jégkorongozó, edző, valamint Fenyvesi Csaba olimpiai bajnok vívó, orvos, rákkutató veheti át.

Az elismeréseket egy kivétellel november 17-én adják át, a Zalabai Gábor-íj - A budapestiek esélyegyenlőségéért-íjat a szociális munka napja alkalmából, november 12-én vehetik át a díjazottak.

Forrás: budapest.hu

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2021 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu