Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2021. december 1.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Köszöntők és kitüntetések a Belügyminisztériumban
Pintér Sándor: a készülő új önkormányzati törvénnyel tovább erősödik a helyi demokrácia

Az ünnep kifejezi a társadalom tiszteletét az önkormányzatok által végzett munkáért - fogalmazott Tállai András önkormányzati ügyekért felelős államtitkár szeptember 29-én, Budapesten, a Belügyminisztériumban a Helyi Önkormányzatok Napján. Az eseményen a kitüntetéseket átadó Pintér Sándor belügyminiszter kijelentette: a készülő új önkormányzati törvénnyel tovább erősödik a helyi demokrácia.


A Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára felidézte: történelmünkben számtalanszor tettek kísérletet arra, hogy az erős önkormányzatiságot jelentő vármegyerendszert felszámolják, de ez rendre kudarcba fulladt. A rendszerváltás eredményeként aztán - folytatta a politikus -, az 1989-90-es alkotmánymódosítással, valamint a helyi önkormányzatokról szóló törvény elfogadásával létrejött hazánk új közigazgatási rendszere.

Tállai András leszögezte: ez utóbbi törvény „a rendszerváltozás folyamatának egyik alapvető jelentőségű törvénye volt". Megteremtette a közhatalom decentralizált, önálló és demokratikus gyakorlásához szükséges intézményi kereteket és jogállami garanciákat a települések és a megyék szintjén. Hozzátette: a Helyi Önkormányzatok Európai Chartájában foglalt lényegi elemeket a környező államok közül elsőként Magyarországon foglalták törvényi szabályozásba.

Az államtitkár a most készülő önkormányzati törvénnyel kapcsolatban kijelentette, a kormányprogramban meghatározott célok mentén elkészült a javaslat, melyhez továbbra is várják minden érintett véleményét, észrevételeit. A kidolgozásban támaszkodhattak a szakmai, tudományos műhelyek és az önkormányzati érdekszövetségek segítőkészségére is. Mint mondta, az új törvény értelmében nemcsak megmaradnak, de kibővülnek, garanciákkal erősödnek az önkormányzati alapértékek - írja a kormany.hu.

Az eseményen Pintér Sándor miniszteri elismeréseket adott át, majd pohárköszöntőjében hangsúlyozta: az önkormányzati törvény keretet teremtett a demokrácia kiteljesedésének, mely most egy megújulási folyamat kezdetén tart. „Szeretném az Önök segítségét, véleményét kérni azért, hogy utódaink megköszönhessék: erősebb lett a helyi demokrácia az új önkormányzati törvény hatására" - fogalmazott a belügyminiszter.

A Helyi Önkormányzatok Napja alkalmából a helyi önkormányzatok érdekében, valamint az önkormányzati feladatok terén végzett eredményes tevékenysége elismeréséül Helyi Önkormányzatokért-díjat kapott Dicső László, Alsómocsolád polgármestere, Kiss László, a Mezőkövesdi Többcélú Kistérségi Társulás munkaszervezet vezetője, Ludvig Józsefné, Orosháza önkormányzata főmunkatársa, Németh Kálmán, Homokbödöge nyugalmazott polgármestere, valamint Szita Károly, Kaposvár polgármestere.

Helyi Önkormányzatokért-díjat kapott a vörösiszap-katasztrófa következményeinek felszámolásában és az újjáépítésben végzett kiemelkedő szakmai tevékenysége elismeréséül a Kós Károly Egyesülés, az önkormányzatok munkáját támogató kiemelkedő karitatív tevékenysége elismeréséül a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, vörösiszap-katasztrófa következményeinek felszámolásában, a károsultak kártalanításában, a lakókörnyezet élhetőbbé tételét célzó döntések előkészítésében végzett koordinációs tevékenysége elismeréséül Devecser és Kolontár önkormányzata.

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2021 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu