Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2021. december 1.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Módosultak a falusi szálláshelyek besorolásai
A Napraforgós Tanúsító Védjegyek a FATOSZ megyei szervezeteinél kérelmezhetők

Jelentős változás történt szeptembertől a falusi szálláshelyek besorolását illetően. A Szálláshely szolgáltatási tevékenységről szóló 239/2009. (VI.20.) kormányrendelet 2011. június 14-ével módosult, így a hatályos rendelet szerint 2011. szeptember 1. után már nem lehet a korábbi önminősítésen alapuló minősítési és osztályba sorolási rendszerre hivatkozni.


A jogszabály értelmében 2011. szeptember 1-jével a falusi szálláshelyek csak marketing kommunikációjában és adatszolgáltatási kötelezettségük során használhatják, illetve tüntethetik fel jelenlegi napraforgós minősítésüket. Szeptember 1-jétől a lejárt érvényességű napraforgós besorolások, táblák nem használhatóak, azokat a házakról le kell venniük. Szeptembertől az önbesorolás alapján, a szállásadó vagy a jegyző által megítélt, a FATOSZ minősítését kikerülő minősítések esetében a jogszabály alapján a napraforgós besorolás nem használható még marketing kommunikációjukban sem.

 

Napraforgós önbesorolás helyett Nemzeti Tanúsító Védjegyrendszer

A kereskedelmi és a fizető-vendéglátó szálláshelyek osztályba sorolásáról, valamint a falusi szálláshelyek minősítéséről szóló 45/1998. (VI. 24.) IKIM rendelet hatályát vesztette, ami többek között szabályozta a falusi szálláshelyek kötelező napraforgós önbesorolását is. A 2011-es évtől a hatályon kívül helyezett jogszabály helyett a szálláshelyek szolgáltatásainak minőségi színvonal szerinti megkülönböztetését a FATOSZ közreműködésével kialakított, a Nemzetgazdasági Minisztérium tulajdonában lévő Nemzeti Tanúsító Védjegyrendszer biztosítja.

A falusi szálláshelyek Napraforgós Tanúsító védjegy alapvető célkitűzése, a széleskörű és szakosodó szolgáltatásokkal, jó szakmai felkészültséggel rendelkező szálláshely-szolgáltatást nyújtó szolgáltatók pozitív megkülönböztetése a többi szálláshely-üzemeltetési engedéllyel rendelkező egyéb szálláshely-szolgáltatókkal szemben.

 

Napraforgós Védjegy kérelmezése

A FATOSZ korábbi napraforgós minősítésével jelenleg több mint 1000 szállásadó rendelkezik. Ezek érvényessége – a minősítés dátumától függően – lépcsőzetesen csökkenő számban 2015-ig használható marketing célokra, de e szállásadóknak is engedélyezett a Tanúsító Védjegy megigénylése pályázat formájában.

A Védjegy minősítés  folyamata alapján a falusi szállásadók kérelmüket  a FATOSZ megyei falusi turizmus szervezetéhez  nyújthatják be. A benyújtott kérelmek alapján egy helyszíni szemlére kerül sor, majd ezt követően a Nemzetgazdasági Minisztériumban működő Bíráló Bizottság elé kerül jóváhagyásra a kérelem. A sikeres pályázóval a FATOSZ öt évre szóló védjegyhasználati szerződést köt, átadva a kiérdemelt táblát és oklevelet.

A napraforgós Tanúsító Védjegyének eljárási díjai: 1-8 férőhelyig 30 ezer forint, 9-16 férőhelyig 45 ezer forint.

A kérelem nyomtatvány a FATOSZ szakmai honlapjának (www.fatosz.eu) szakmai menüpontjából tölthető le.

A Nemzeti védjegyet elsősorban a marketing munkában lehet eredményesen kamatoztatni. A Nemzeti Tanúsító Védjeggyel rendelkező szolgáltatók ingyenesen felkerülnek a FATOSZ online foglalási rendszerrel bővített turisztikai portáljára (www.falusiturizmus.eu), valamint a Magyar Turizmus Zrt. által működtetet Nemzeti egységes Adatbázis (NETA)  rendszerbe a www.itthon.hu honlapon  is. A minőség garanciája a folyamatos, évenként megismétlődő ellenőrzés, illetve a szolgáltatók évenkénti szakmai továbbképzése is.

 

Vendégház, vendégszoba jelölések

A korábbi 45/1998. IKIM rendelet által is használt általános fogalmak, megnevezések, mint például vendégszoba, apartman, természetesen továbbra is feltüntetésre kerülhetnek, mivel azok önmagukban nem minősítésre vagy osztályba sorolásra utalnak, csupán a szálláshely megnevezését, jellegét jelölik (például Kovács Vendégház, Lila Akác Apartman)

 

Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége

 

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2021 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu