Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2021. december 1.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Csődbe is mehetnek egyes eladósodott kerületek
A főpolgármester szerint 2014-től számos városrészt fenyeget az ellehetetlenülés veszélye

Súlyos eladósodottsággal küzd több budapesti kerület, némelyik a következő ciklusban akár csődbe is mehet - állítja Tarlós István főpolgármester, aki szerint a kerületeknek a hiteleik visszafizetésére és költségeik fedezésére sürgősen bevételekre volna szükségük. A főváros ezért javasolja, hogy az ÁSZ elvégezze az önkormányzatok stressztesztjét, s 15 milliárd forintos pénzügyi keretet különít el, hogy kerületi csőd esetén is biztosítható legyen a kerületiek ellátása.


Budapest első embere emlékeztetett arra, hogy bár a főváros is nehéz helyzetben van, arányaiban jóval kevésbé adósodott el, mint sok kerület. A főváros adóssága 100 ezer forintot jelent egy főre vetítve, ez a szám az V. kerületben például hatszor ekkora, Belváros-Lipótváros adóssága ugyanis meghaladja a 15 milliárd forintot, és 2006 óta meredeken emelkedik. Ha nem is ennyire kirívó mértékben, de a VII., a VIII., a XII. és a XXIII. kerületben is magasabb a fővárosénál az egy főre jutó adósság.

A főpolgármester szerint így jó néhány kerület 2014-től ellehetetlenülhet, 2012-től ugyanis a korábban kibocsátott kötvényeik után már nemcsak a kamatot, hanem a tőkét is törleszteniük kell, egyre növekednek a működési költségeik, előbbiek miatt a városrészek által elvégzett feladatok színvonala már most zuhanni kezdett. A főpolgármester ezzel kapcsolatban emlékeztetett arra, hogy emiatt csak a főváros képes egyenletesen magas színvonalon biztosítani a közszolgáltatásokat, mert van pénzügyi tudása, forrása és mozgástere, ráadásul 1860 óta egységes közszolgáltató városként működik.  

Az elkülönített keretet a főpolgármester korrektebbnek véli, minthogy a kerületek fővárost illető bevételekre igyekezzenek rátenni a kezüket az új törvényben, nehéz pénzügyi helyzetük javítása érdekében - írja a budapest.hu.

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2021 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu