Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2021. december 1.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Százhetvenhárom objektum kapott most védelmet
Komoly hiányokat pótol az új műemlékvédelmi rendelet

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium egyes ingatlanok műemlékké nyilvánításáról, valamint műemléki jelentőségű területté nyilvánításáról, illetve műemléki védettségének megszüntetéséről szóló, szeptember elején életbe lépett rendelete 173 objektum műemlékké, 4 területet műemléki jelentőségű területté nyilvánításáról rendelkezik. A műemlékké nyilvánítással biztosítható, hogy hazánk épített örökségi értékei fennmaradjanak az utókor számára.


Az elmúlt években a műemléki védetté nyilvánítások ügye meglehetősen háttérbe szorult az előző kormányzat illetékes minisztériumának döntéshozatali rendjében. Hazánk műemléki védelem nélküli, de arra érdemesnek tartott emlékeinek száma 5-10 ezerre tehető. 2009-ben 195 új tétellel gyarapodott a műemlékjegyzék, azonban 2009 márciusa óta nem volt Magyarországon műemléki védettséget elrendelő miniszteri rendelet.

A jelenlegi rendelet 173 objektum egyedi műemlékké és 4 terület műemléki jelentőségű területté nyilvánítására, illetve 13 objektum műemléki védettségének részleges vagy teljes megszüntetésére vonatkozóan tartalmaz rendelkezést. Az előbbiek között szerepel például a budapesti rakpart, vagy a már évek óta forgalomszüneteltetett Józsefvárosi pályaudvar, illetve a MÁV Északi Járműjavító épülete is, míg a műemléki jelentőségű területté nyilvánításra vonatkozóan különösen is említésre méltó Miskolc belvárosa vagy a budapesti Wekerle-telep. A műemléki védettség megszüntetésére pedig példaként hozható fel a Budapest II. kerület Hűvösvölgyi út 207. szám alatti Balázs vendéglő - ismerteti a kormany.hu.

A rendelethez kapcsolódó műemléki listát itt töltheti le: http://www.kormany.hu/hu/nemzeti-eroforras-miniszterium/kulturaert-felelos-allamtitkarsag/hirek/komoly-hianyokat-potol-az-uj-muemlekvedelmi-rendelet

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2021 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu