Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2021. december 1.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Érvénytelen lett a józsefvárosi népszavazás
A kerület így is igazodni fog hajléktalan-kérdésben a voksolás eredményéhez

Érvénytelen lett a józsefvárosi népszavazás, amelyben három, a hajléktalanokat érintő kérdésről nyilváníthattak véleményt a kerületben élők szeptember 25-én, ugyanis a szavazásra jogosult 57 835 fő több mint fele helyett csak körülbelül egyhatoda, 9227 ember ment el voksolni. Egyébként mindhárom kérdésnél elsöprő többségbe kerültek az igenek: az első kérdésnél 86, a másodiknál 88, a harmadiknál 94 százalék volt az arányuk.


Az első kérdés arról szólt, akarják-e, hogy hatályban maradjon a kerületi képviselő-testület guberálást tiltó rendelete. A második kérdés arra vonatkozott, hogy a kerület rendeletben tiltsa-e meg a közterületen életvitelszerű lakhatást. A harmadik kérdés úgy szólt: „Támogatja-e Ön, hogy Józsefváros polgármestere még az idei évben tárgyalásokat folytasson a Fővárosi Önkormányzat vezetésével a hajléktalan ellátás színvonalának emelése és a kerület – hajléktalanokkal kapcsolatos – tehermentesítése érdekében?”

Mindhárom kérdésnél elsöprő többségbe kerültek az igenek. 100 százalékos feldolgozottság mellett az eredmények azt mutatták, hogy az első kérdésnél 86, a másodiknál 88, a harmadiknál 94 százalék volt az igenek aránya.

A népszavazás kiírását a kerület polgármestere, Kocsis Máté kezdeményezte, aki elsősorban a józsefvárosi lakosok érdekeire hivatkozva érvelt a tiltások mellett. A hajléktalanság, mint élethelyzet kriminalizálása ellen tiltakozott számos civil szervezet, hajléktalan-ellátással foglalkozó szakember és ellenzéki politikus. Szabó Máté ombudsman megállapításaival egybehangzóan – egyebek mellett – azzal érveltek, hogy a hajléktalanság, mint helyzet és a guberálás szankcionálása sérti az emberi méltósághoz való jogot, amíg az utcára kényszerültek számára nincs valós alternatíva, nem merülhet fel a szankcionálás.

Mivel a népszavazás érvénytelen lett, a feltett kérdésekről a képviselő-testület dönthet. Kocsis Máté szeptember 25-én este az Indexnek azt mondta: a kerület vezetése a szavazáson részt vettek véleményéhez fog igazodni, tehát marad a guberálást tiltó rendelet, a kerület – a Budapest egészére érvényes, májustól hatályos fővárosi rendelet mellé – meg fogja hozni a saját rendeletét a közterületen életvitelszerű lakhatás tilalmáról, és tárgyalások fognak kezdődni a főpolgármesterrel.

Forrás: Index

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2021 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu