Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2021. november 27.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Izgatás az önkormányzatok ellen? Feljelent a TÖOSZ
Schmidt Jenő az önkormányzatok gyámság alá helyezésétől tart

Feljelentést tett ismeretlen tettes ellen a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) az önkormányzati rendszer 2020-ig lezajló átalakítását taglaló, néhány hónapja nyilvánosságra került, amúgy titkosnak szánt stratégiai jelentés miatt. A mai napig nem lehet tudni, ki írta és ki volt a megrendelője, mindenesetre a stratégia első üteme máris megvalósulni látszik – írja a Somogyi Hírlap.


Pintér Sándor belügyminiszter a napokban beterjesztette az önkormányzati törvény azon módosítását, miszerint kötelező lesz a helyhatóságoknak áttérni egy olyan informatikai rendszerre (ASP), mely a kormányzat számára rálátást nyújt pénzügyeikre, szerződéseikre.

„Akár izgatás is lehet” – felelte Schmidt Jenő, a TÖOSZ elnöke arra a kérdésre, hogy miért tették a feljelentést. „Valaki megrendelte, valaki megírta és miközben pillanatok alatt elterjedt a titkos anyag az interneten, majd a sajtóban, olyan, az önkormányzatokra nézve negatív megállapításokat tartalmaz, amiket vissza kell, hogy utasítsunk.”

„A központi ASP biztosítja, hogy az önkormányzatok szoros kontroll alatt működjenek” – áll a „Hatékony helyi közigazgatás” című anyagban, amiről Schmidt Jenő azt mondta: elhiszi, hogy nem a minisztériumban írták, de meglehet, egy háttérintézményben készült, vagy külsős céggel íratták.

Az elemzés szerint „az önkormányzati korrupció és eladósodási hajlam nem csökkent, ezért is fontos a döntéshozó és végrehajtó teljes szétválasztása. Jelenleg a vezető korrupciójához a saját beosztottjai asszisztálnak, amennyiben azonban a polgármester, a képviselő-testület elveszíti a hátországát, nem lesz képes a korrupcióra, mert a távoli ügyintéző, pénzügyi ellenjegyző teljesen független”. Az ASP-rendszer bevezetésével ugyanis „létrehozhatók olyan központok, ahol nagy hatékonysággal elvégezhető azok a feladatok, amelyeket most a helyi hivatalok végeznek”.

A stratégiai elemzés jövőképe szerint „amennyiben a közbeszerzések és szerződések ellenjegyzése központilag történik (KÜSZ), gyakorlatilag lehetetlenné válik a helyi korrupció”. Megjegyzi, hogy az ASP informatikai rendszert kötelezővé kell tenni, s azt is, hogy „minden eszközzel tagadni kell, hogy a központilag üzemeltetett adatbázis lehetőséget ad a közvetlen kontrollra, az ASP-szerződések megkötésekor pedig a polgármestereknek ne legyen tudomása a következő fázisról, a hivatal kiszervezéséről”.

„Másfél-két éve tudomásunk van arról, hogy készül a hétmilliárd forintos uniós támogatású, egységes nyilvántartási rendszer, amivel nincs is bajunk, szükségesnek is tartjuk” – mondta Schmidt Jenő. – Amitől tartunk: jön majd a tanulmány következő lépcsője is, és kapnak az önkormányzatok egy kormánybiztost, s csak annak az engedélyével költhetnek. Ez azonban már gyámságot jelentene, ami egyenlő az önkormányzatiság fölszámolásával. Az önkormányzati rendszer már most is a leginkább átlátható, ott a legnagyobb a demokrácia, hiszen előterjesztések készülnek, ott a jegyző, ellenőrzőként a kormányhivatal, a döntések meg felkerülnek az internetre. Úgy, hogy a 16 ezer milliárd forintos központi költségvetés öt százaléka, 670 milliárd jut a településeknek. S a 3200 településből négy-ötszáznak van jelentős adóbevétele, vagyis a korrupciógyanúból a kétharmaduk már ki is zárható. 

Tab fideszes polgármestere amondó: bárcsak mindenütt ilyen átlátható volna a közpénz útja... – „Értem én, hogy felülről minden költést látni szeretnének, mi meg fordítva, az állami költségvetés 16 milliárdjának az útját követnénk nyomon hasonló módon, ha lehetne...”
Schmidt bejelentette: amennyiben az ASP kötelező bevezetéséről egyszerű többséggel döntene a parlament, a TÖOSZ az Alkotmánybírósághoz fordul.

A teljes cikk itt olvasható.

Forrás: Somogyi Hírlap /sonline.hu

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2021 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu