Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2021. december 5.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Ötmillió forintot biztosítanak gyermekétkeztetésre
Az önkormányzatok 2245 településen mintegy 142 ezer gyermek szünidei étkeztetésben való részvételének igényét jelezték

Jelentősen nőttek a gyermekétkeztetésre rendelkezésre álló források idén, de ha a települési önkormányzatok többlet ellátotti létszámot jeleznek, úgy a többletforrások ehhez is automatikusan rendelkezésre fognak állni – közölte Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) parlamenti államtitkára egy írásbeli kérdésre válaszolva.


A parlamenti államtitkár a szocialista Bangóné Borbély Ildikónak adott, az Országgyűlés honlapján közzétett válaszában felhívta a figyelmet arra, hogy 2010 előtt mindössze 2,4 milliárd forint pályázati forrás szolgálta a nyári gyermekétkeztetés célját. A 2016-os év szünidei gyermekétkeztetésre biztosított 5,3 milliárd forint a 2014-es keret több mint kétszeresének felel meg – közölte.

Rétvári Bence kitért arra is, hogy idén a költségvetés tervezhető módon biztosítja a támogatást az önkormányzati feladatellátáshoz, így a települési önkormányzatok már a költségvetési rendeletüket is a támogatási összeg ismeretében fogadhatták el.

Hozzátette: a szolidaritás elvét figyelembe véve azon települési önkormányzatok, melyek saját bevétellel szerényebb mértékben rendelkeznek, magasabb támogatásban részesülnek, melyhez nem, vagy kis mértékben kell hozzájárulniuk a feladat színvonalas ellátása érdekében.

A költségvetési törvény által biztosított, eredetileg 4,5 milliárd forint összegű előirányzattal kapcsolatban az előző évben is folyamatosan jelezték, hogy az a települési önkormányzatok igénye alapján módosulhat, hiszen előre az önkormányzatok sem tudhatták, pontosan hány szülő fogja kérni az adott településen a különböző szünidők vonatkozásában a gyermekétkeztetést.

A 2015. novemberi megalapozó felmérés alapján a törvényben kapott felhatalmazással élve a nemzetgazdasági miniszter és a belügyminiszter csoportosított át forrást annak érdekében, hogy a szünidei étkeztetés finanszírozása megfelelő legyen.

Amennyiben a májusi vagy októberi felméréskor a települési önkormányzatok többlet ellátotti létszámot jeleznek, úgy a többletforrások ehhez is automatikusan rendelkezésre fognak állni – hangsúlyozta Rétvári Bence.

A korábbi nyári gyermekétkeztetéshez képest a kormány az összes szünidőben az önkormányzatok kötelező feladatává tette valamennyi rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő hátrányos vagy halmozottan hátrányos helyzetű gyermek meleg ebéddel való ellátását, amennyiben a szülő azt kéri – jelezte.

Kitért arra is, hogy a tavaszi szünetben szünidei étkeztetés jogcímen ellátásban részesült gyermekek létszámáról egyelőre nincs pontos információ, arról a települési önkormányzatok várhatóan a költségvetési törvény szerinti májusi felmérésben jeleznek pontosabb adatokat.

A támogatásokat megalapozó 2015-ös felmérés alapján 2245 településen mintegy 142 ezer gyermek szünidei étkeztetésben való részvételének igényét jelezték a települési önkormányzatok, míg a tavalyi nyári szünidei étkeztetés során 1482 település nyújtott be támogatási kérelmet.

Forrás: MTI

 

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2021 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu