Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2021. november 27.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Gumihulladék-feldolgozó üzem épül Kaposváron
A létesítményben évente 30 ezer tonna autógumi-hulladékot hasznosítanak majd

Gumihulladék-feldolgozó üzemet épít a Homatech Recycling Zrt. 16 milliárd forintból Kaposváron 2018-ra –jelentette be Szita Károly (Fidesz-KDNP) polgármester 2016. április 1-jén, a somogyi megyeszékhelyen. A politikus közölte: olyan világszínvonalú, környezetbarát technológia mintaüzeme létesül a városban, amely Kaposvárt a környezetvédelem és az újrahasznosítás élvonalába helyezi.


A Homatech az építkezéshez ajánlatot tett a Kaposvári Ipari Park egy 7 hektáros, közművesített területére, amelyet 122 millió forint plusz áfáért vásárolna meg – tette hozzá.

István Gábor, a magyar tulajdonú, projektcégként tavaly alakult Homatech vezérigazgatója azt mondta, a tervek szerint a félszáz embert foglalkoztató üzem építése idén nyáron kezdődik, a beruházás költségeit magántőkéből és hitelből fedezik.

A létesítményben évente 30 ezer tonna autógumi-hulladék hasznosítására kerül sor hőbontásos módszerrel 250-650 Celsius fokon, az így nyert gázt az üzem energiaellátásához használják fel, a 10-12 ezer tonna ipari szenet, 12 ezer tonna olajat és 5-6 ezer tonna acélt értékesítik – közölte.

István Gábor arról egyelőre nem kívánt nyilatkozni, hogy a cég e tevékenységből mekkora árbevételt és nyereséget remél, azt ugyanakkor hangsúlyozta: a Homatech által alkalmazott technológia környezetbarát, a legszigorúbb előírásoknak is megfelel, ezt a Magyar Tudományos Akadémia által végzett vizsgálat is igazolta.

A vezérigazgató a fejlesztés körülményeiről elmondta, hogy az MTA-vizsgálat ideje alatt 36 telektulajdonos ajánlott helyszínt a projekthez, a területeket több száz szempont alapján vizsgálták meg, s a választás a somogyi megyeszékhelyre esett.

Szita Károly úgy vélte: a hulladék-újrahasznosítás a következő évek legfontosabb iparága lesz. „Meggyőződésem, hogy aki a környezetiparba fektet, az a következő évtizedet meg fogja nyerni, Kaposvár éppen ezért a nyertesek közé kerül” – fogalmazott.

Kitért rá, Kaposvárnak fontos, hogy tovább haladjon azon az úton, amelynek része a környezettudatosság és a környezetvédelem. „A város elkötelezett a zöld megoldások iránt, erre példa a cukorgyár által épített biogáz-üzem, a kaposvári gázüzemű autóbuszpark, a közelmúltban felépült hulladékhasznosító, egy tervezett újabb hulladékhasznosító, és egyebek mellett a szennyvíztisztító telep küszöbön álló felújítása is” – mondta a polgármester.

A Homatech a gumifeldolgozót eredetileg Százhalombattán kívánta felépíteni 2017 májusára, idén február elején azonban közölte, új helyszínt keres, mert a lakosság és a képviselő testület nem látja szívesen a tervezett beruházást.

Forrás: MTI

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2021 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu