Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2021. november 27.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Új szabályok készültek a közigazgatási eljárásokra
Két törvénytervezetet tett közzé az igazságügyi tárca vezetője

A legegyszerűbb hatósági ügyeket akár azonnal elintézhetik a jövőben, megszűnik a közigazgatási ügyekben a fellebbezés és egyből a bíróságtól lehet kérni jogorvoslatot, a bonyolultabb ügyek tárgyalására pedig egy új bírói fórum jön létre. Az igazságügyi miniszter két törvénytervezetet tett közzé a kormány honlapján. Az egyik a közigazgatás eljárásokat, míg a másik a bíróságok elé került ilyen ügyek eljárását szabályozza – írja a napi.hu.


Az általános közigazgatási rendtartásról szóló első tervezet alapelvként rögzíti a költségtakarékosságot és a hatékonyságot. Évente több tízmillió hatósági határozat születik, ezek eléggé szerteágazóak, a törvénytervezet viszont az általános szabályokat rögzíti. A speciális szabályokat az új törvény szellemében vizsgálják felül, ezek száma több százra tehető.

Új forma lesz – várhatóan a jövő év első napjától – a sommás eljárás: amennyiben a kérelem benyújtásakor minden adat, bizonyíték a hatóság rendelkezésére áll, akkor azonnal, de legkésőbb 8 napon belül döntenie kell. A mai 21 napos általános ügyintézési határidő megszűnik, helyette egy 60 napos, úgynevezett bruttó határidő lesz, ezen belül mindenképpen el kell intézni az adott ügyet. Ez csak akkor hosszabbodhat meg, ha az ügyfél hibájából nem tud dönteni a hatóság.

Az egyablakos ügyintézést segíti, hogy lesz egy „fő” hatóság, amelynél be kell jelenteni a problémát, ennek a kötelessége lesz a társ-hatóságoktól beszerezni a döntéshez szükséges információkat. A tervezet indoklása a gyermek születésével kapcsolatos ügyintézést hozza fel példának: az anyakönyvi kivonatot, a lakcímkártyát, a GYES-t és a GYED-et együtt, egy helyen intézik a jövőben.

Miután a hatósági ügyek fél százalékában fellebbezik csak meg az elsőfokú döntést az államigazgatáson belül az ügyfelek, viszont a fellebbezett ügyet 20 százaléka utána a bíróság elé kerül, fő szabállyá válik az, hogy nem lehet fellebbezni, hanem egyből a bíróságtól lehet jogorvoslatot kérni a hatósági ügyekben.

Itt lép be a rendszerbe a másik törvénytervezet, amely a közigazgatási perrendtartást tartalmazza. Jelenleg a közigazgatási és munkaügyi bíróságok ítélkeznek ezekben az ügyekben, de ezek fölé – várhatóan a jövő év közepétől – létrehozzák a közigazgatási felsőbíróságokat. Az egyszerűbb ügyek maradnak a közigazgatási és munkaügyi bíróságoknál, az ezekben hozott ítéletekben – másodfokon – a közigazgatási felsőbíróságok döntenek.

A tervezet felsorolja azokat az ügyeket, amelyek a közigazgatási felsőbíróságok tárgyalnak majd első fokon. Ezek a következők: az önálló szabályozó szerv; az autonóm államigazgatási szerv és kormányhivatal; a vasúti igazgatási szerv és a légiközlekedési hatóság; a választási bizottság; a köztestület; a Magyar Nemzeti Bank által hozott határozatok elleni jogorvoslat, továbbá egy rendezvény megtiltásával vagy feloszlatásával összefüggésben hozott határozat elleni jogorvoslat. Ezekben az ügyekben a Kúriához lehet fellebbezni.

A Kúria hatáskörébe tartoznak a jogszabályba ütköző helyi önkormányzati rendeletek, valamint a helyi önkormányzat jogalkotási kötelezettségének elmulasztása miatti eljárások; a Nemzeti Választási Bizottság közigazgatási tevékenységével kapcsolatos jogviták, továbbá az alkotmányjogi panasz orvoslására irányuló eljárások. A bírósági eljárást helyileg ott lehet kérni, ahol a hatóság – az ügyfél által sérelmesnek tartott – határozatot hozta.

Forrás: napi.hu

 

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2021 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu