Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2021. december 5.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Közmunkásból polgárőr? Volna itt néhány bökkenő
A polgárőrségnek szigorúan önkéntes alapon szabad működnie, tagjai csak büntetlen előéletű személyek lehetnek

Elvileg nem kizárt, hogy olyanok is vállaljanak polgárőri szolgálatot, akik egyben közmunkások is, ám mindennek csak akkor van értelme, ha azt valóban önként teszik, osztotta meg véleményét a Szabad Földdel a Somogy megyei Nagyszakácsi polgármestere, Kövér István. A megyéből kiindult kezdeményezést – közmunkásból polgárőr – elvileg nem tartja rossznak a faluvezető, ám még számos tisztázandó kérdés marad.


Az első bökkenő mindjárt az, hogy polgárőr csakis büntetlen előéletű személy lehet. Akik tehát ezt az akadályt nem veszik, azok eleve kizárják magukat a lehetőségből.

A négyszáz lelkes településen amúgy 30 közmunkást foglalkoztatnak, tevékenységük hasznos, egy részük számára például a földművelésben találnak elfoglaltságot. Nagy szükség lenne Nagyszakácsiban olyanokra, akik védik az értékeket, különösen annak a 40 külföldinek az ingatlanjait, akik az év egy részében távol tartózkodnak a házuktól.

Ők bizonyára szívesen támogatnák – akár anyagilag is – a kezdeményezést, ám a legelső lépés a jogi háttér aprólékos tisztázása, illetve annak a feltérképezése, hogy a közmunkaprogram számára kiírt pályázati lehetőség kapcsolódik-e bármilyen formában a polgárőrséghez.

Évekkel korábban egyébként működött Nagyszakácsiban faluőri szolgálat, amelyre akkoriban pályázatot írtak ki. Az elnyert összegből kerékpárokat vásároltak, s ezzel járták a faluőrök éjszakánként az utcákat – s ennek volt is visszatartó ereje.

Azóta azonban a program elhalt, s a polgárőrség sem alakult meg. Annak ugyanis Kövér István meggyőződése szerint csak akkor van értelme, ha alulról kezdeményezik. Ha ilyen szándék mutatkozik, az önkormányzat eszközökkel, üzemanyaggal tudja segíteni a szervezkedést. A szigorúan önkéntes alapon működő polgárőrség azonban Nagykovácsiban olyan akadályokat sem tudott venni, hogy a tagjainak egy része az éjszakai pihenés helyett a járőrözést válassza.

Forrás: Szabad Föld

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2021 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu