Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2021. november 27.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Ilyen változások lesznek a hulladékszállításban
A települési önkormányzatoknak június 30-ig módosítaniuk kell a közszolgáltatási szerződéseiket

Ha a közszolgáltató hetente viszi el a házaktól a biológiailag lebomló hulladékot, akkor a vegyes hulladékot jogosult lesz ennél ritkábban elszállítani, a kuka edényeket az ingatlan tulajdonosoknak kell beszerezniük, a zöld hulladékot pedig akár 20 kilométerre az ingatlan tulajdonosának kell elszállítania – egyebek mellett ez áll az Országos Hulladékgazdálkodási Közszolgáltatási Tervben.


A hulladékgazdálkodási törvény kimondja, hogy az állam elkészíti az Országos Hulladékgazdálkodási Közszolgáltatási Tervet – ennek a tervezete került fel a kormány honlapjára. A tervezet az adatokkal indít: a hazánkban képződő települési hulladék mennyisége évi mintegy 4 millió tonna jelenleg, amelyből a kezeletlenül lerakott mennyiség 2,6 millió tonna. Emellett a Rákospalotán működő hulladékégető műben évente mintegy 400 ezer tonna települési hulladékot égetnek el. Az anyagában hasznosított hulladék mennyisége évi 1 millió tonna.

A kezeletlenül lerakott hulladék jelentős elveszített értéket képvisel, a belőle kinyerhető többletértéket a különféle becslések évi 20-50 milliárd forintra teszik. A kezeletlenül lerakott hulladék energiatartalma 20-25 Petajoule (PJ) évente. A tervezet megjegyzi, hogy ennek a hasznosítása érdekében döntéseket kell hozni. Várhatóan 4,2 millió tonna települési hulladék fog képződni 2020-ban. Ebből a papír, műanyag, üveg és fém 1 millió 650 ezer tonna lesz, amelynek – az uniós elvárások szerint – a felét kell újrahasznosítani és csak a 10 százaléka rakható le.

Az eddigi közszolgáltatókkal a következő problémák voltak a tervezet megfogalmazásában: a 170 közszolgáltató túl sok, széttagoltan és logikátlan területi átfedésekkel működtek. A nagytérségi rendszerek egyenlőtlen fejlettségi szinten álltak és ez meghatározta a szolgáltatás színvonalát is. Sok hátralékot halmoztak fel, amelyet nem tudtak behajtani, továbbá nem volt fedezetük a céltartalékokra és az amortizációra.

Az átalakítás alapelve: egy egységes nonprofit közszolgáltatási rendszer kialakítása, nullszaldós működéssel. Az állami feladatok a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás országos szintű megszervezését jelentik. A Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. (NHKV) a rendszer felett koordináló szervként működik, és január 20-án már be is jegyezték, így február első napjával megkezdte a működését.

Június 30-ig kell módosítani a közszolgáltatási szerződéseket

A hulladékgazdálkodási törvény szerint a települési önkormányzatoknak június 30-ig módosítaniuk kell a közszolgáltatási szerződéseiket oly módon, hogy azokból törlésre kerül a közszolgáltatási díjbeszedés, a kintlévőség-kezelés, valamint a szerződésekben rögzítik azt a tényt, hogy a közszolgáltató részére, a feladatai ellátásáért, az említett koordináló szerv – az NHKV – szolgáltatási díjat fizet.

Így érdemes kialakítani a szemétszállítást

A koordináló szervezet határozza meg a közszolgáltatás ellátásának optimális területi lehatárolását, valamint az adott területen minimálisan ellátandó közszolgáltatási feladatokat. Ez gyakorlatilag engedélyezést és feladat előírást jelent. Miután az ország lakosságának közel egynegyede a 23 megyei jogú városban él, üzemgazdasági szempontból alapvetően ezek köré érdemes kialakítani a szemétszállítást. Cél az, hogy a gyűjtési körzet legtávolabbi pontjának távolsága az 50 kilométert ne haladja meg.  A tervezet egyik melléklete felsorolja, hogy az ország mely területein, mely közszolgáltatók szedik a hulladékot.

A közszolgáltató gondoskodik a háztartásban képződő vegyes hulladék, zöldhulladék, valamint az elkülönítetten gyűjtött hulladék összegyűjtéséről, elszállításáról és kezeléséről. Szintén a közszolgáltató feladata a lomtalanítás. A szolgáltató a külön gyűjtött biológiailag lebomló hulladékot hetente köteles elszállítani, de „a maradék, biológiailag lebomló hulladékot nem tartalmazó vegyesen gyűjtött hulladék elszállítása a heti egyszeri gyakoriságnál ritkábban is megvalósulhat” – áll a tervezetben.

Mire számíthatnak az üdülők?

Az üdülőterületeken legalább 6 hónapon át kell elszállítani a hulladékot úgy, hogy ebbe az időszakba beleessen június, július és augusztus is.

Az ingatlanon történő vegyes hulladék gyűjtéséhez gyűjtőedényt – a közszolgáltatási díj terhére – nem köteles biztosítani a közszolgáltató. Az önkormányzat viszont előírhatja az ingatlanok tulajdonosainak, hogy vásároljanak kuka edényt. A szolgáltató ezeket az edényeket egyedi azonosítóval látja el.

Nem lesz kötelező házhoz menni a zöldhulladékért

Végül a zöldhulladék elszállítását szabályozza a tervezet. Ezt évente 10 alkalommal kell megtenni úgy, hogy ebből két alkalom a januári fenyőfa begyűjtés legyen, majd április, május, június, július, augusztus, szeptember, október, november hónapokban legalább egy alkalommal kell elvinni a zöld hulladékot. Pontosabban nem kötelessége a szolgáltatónak, hogy házhoz menjen a zöldhulladékért, elég, ha a háztól 20 kilométeren belül átveszi azt.

Forrás: napi.hu

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2021 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu