Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2021. december 5.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Akár 10 ezerrel is nőhet a bölcsődei helyek száma
Nyolc milliárd forintos bölcsődefejlesztési pályázat jelent meg a közép-magyarországi régió számára

Akár tízezerrel is nőhet a bölcsődei helyek száma a következő években – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára 2016. április 11-i, budapesti sajtótájékoztatóján, amelyen ismertetett egy – a közép-magyarországi régióra kiírt – nyolc milliárd forintos bölcsődefejlesztési pályázatot.


Novák Katalin – aki egy bölcsődében tartotta a sajtótájékoztatót – az MTI kérdésére azt mondta, jelenleg csaknem 50 ezer bölcsődei hely van az országban, és az a cél, hogy 2018-2019-re elérjék a 60 ezret. Hozzátette: arra számítanak, hogy legalább 8 ezer hely jöhet létre pályázatoknak köszönhetően.

A 2014 és 2020 közötti fejlesztési ciklusban 100 milliárd forintot fordít a kormány újabb bölcsődei és óvodai helyek létesítésére, az intézmények infrastrukturális fejlesztésére és eszközbeszerzésekre - ismertette.

Kiemelte, a cél az, hogy azoknak a gyerekeknek tudjanak - helyben vagy a közelben - napközbeni elhelyezést biztosítani, akiknek mindkét szülője dolgozni akar.

Tájékoztatása szerint jövő januárban új típusú, „rugalmas” bölcsődei ellátást vezetnek be, ennek lényege, hogy a hagyományos intézményi forma mellett mini-, családi és munkahelyi bölcsődék is alakulhatnak, és ezekre is lehet pályázati forrást kérni.

A legújabb, 8 milliárd forintos – bölcsődei és óvodai férőhelybővítést is célzó – pályázatról az államtitkár azt mondta, arra az önkormányzatok és azok vállalkozásai mellett más fenntartók is pályázhatnak, köztük civil szervezetek, közalapítványok, egyházak vagy nemzetiségi önkormányzatok.

Novák Katalin ezzel összefüggésben emlékeztetett arra, hogy a jelenlegi szabályozás szerint csak a tízezernél több lakosú településeknek kötelező bölcsődei ellátást biztosítaniuk, de 2017. január 1-jétől már azokra az önkormányzatokra is vonatkozik ez, amelyek területén legalább 40, három év alatti gyermek él, vagy ahol legalább öt olyan gyerek van, akinek a szülei igénylik az ellátást.

Közlése szerint a pályázaton akár 400 millió forintot is lehet kérni, és az igénylésnek nem feltétele kötelező önerő biztosítása.

Az államtitkár ismertette a 2014 és 2020 közötti fejlesztési ciklusra szánt mintegy 100 milliárd forintos összegből kiírt pályázatokat. Tájékoztatása szerint a most ismertetett kiíráson túl jelenleg további két pályázat "nyitott". Az egyik révén 46,5 milliárd forinttal támogatják a konvergencia-régiók (a közép-magyarországi régió kivételével valamennyi térség) településeinek bölcsődei és óvodai férőhelybővítését, míg a másik esetében a megyei jogú városoknak kiírt pályázat keretösszegét 21 milliárd forintra emelik.

Novák Katalin jelezte azt is, a munkahelyi bölcsődék támogatására ez év végén egy további pályázatot is kiírnak.

Forrás: MTI

 

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2021 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu