Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2021. november 27.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Reményteljes, de még kiforratlan az ASP rendszer
A Magyar Idők által megkérdezett polgármesterek többsége bízik a munkát segítő megoldásban

Bár a Magyar Államkincstárba bekötött központi önkormányzati informatikai rendszert kritikával is illették a Magyar Idők által megkérdezett polgármesterek, a többség úgy érzi, hogy az elképzelés jó, csak a gyakorlatban tökéletesíteni kell. Többen is megjegyezték, hogy a rendszerrel csökken a helyhatóságok kiszolgáltatottsága, és annak használatával takarékoskodni lehet.


„Azoknak, akik nem ismerik a központi önkormányzati informatikai rendszert (ASP), joggal lehetnek félelmeik, de a gyakorlatban sokkal inkább a program pozitív tulajdonságai domborodnak ki” – közölte Magyar Időkkel Lehota Vilmos, Gomba polgármestere.

Ismert, a Magyar Államkincstárba bekötött rendszert tavaly június óta 55 Pest megyei önkormányzatnál működtetik. Az ASP (Application Service Provider, magyarul alkalmazásszolgáltató) egy informatikai, szolgáltatási modell, amelynek lényege, hogy a felhasználók az interneten keresztül érik el a távoli szervereken futó alkalmazásokat. Az önkormányzatok ilyen módon adóügyeket intézhetnek, iratkezelést, könyvelést végezhetnek vagy éppen az ingatlanvagyon-kataszter nyilvántartását vezethetik.

Lehota Vilmos azt mondta, hogy az ASP használata során több problémát is tapasztaltak, de ezeket a programfejlesztők mindig gyorsan kijavították. Szerinte az ASP nagy előnye, hogy az adataik biztonságban vannak. – Más önkormányzatok magáncégektől vesznek ilyen szolgáltatásokat, és ha az adataik eltűnnek, akkor jó esetben kártérítést fizet a szolgáltató.

Ennél a rendszernél azonban nem lehetnek ilyen gondok, mert a szervert az állam kezeli. Bár az ASP működése még nem tökéletes, de mi a jövőben is használni fogjuk, mert pénzt lehet vele megtakarítani – jelentette ki Lehota Vilmos. A polgármester megjegyezte, az eddigi szolgáltatók megnehezítették az adatok átvitelét a régi programokból az ASP-be, mert ragaszkodnak korábban megszerzett pozíciójukhoz.

Petrovics László, Nagymaros polgármestere kiemelte: örömmel jelentkeztek a programra, mert szolgáltatót akartak váltani, és azt is hallották, hogy az ASP kötelező lesz. Kitért arra is, hogy bár a működés során tapasztaltak problémákat, de összességé­ben elégedettek a programmal. „Mivel az ASP segíti a kollégáink munkáját, ha nem lesz kötelező, mi akkor is megmaradunk mellette” – fűzte hozzá Petrovics László.

„Minden rendszer, ami egyszerű és átlátható, az hasznos” – hangsúlyozta Szolnoki Gábor, Tárnok polgármestere. „Az látszik, hogy az ASP esetében a szándék jó, és érzékeljük az igyekezetet is, ezért az elképzelést támogatni tudjuk. Azzal minden rendben van, hogy megszűnik a kiszolgáltatottság, és azzal sincs gond, hogy az önkormányzatokat egy egységes informatikai rendszerbe kovácsolják össze, a működtetéssel ugyanakkor lehetnek gondok, de ezt én technikai jellegű problémának látom” – mutatott rá a politikus. Szavai szerint sok gondot okozott, hogy az adatokat egyik rendszerből a másikba helyezzék át, míg az átállás terheit a hivatal dolgozói viselték a napi munkavégzés mellett.

Újszilvás polgármestere borúlátóbb a központi önkormányzati informatikai rendszerrel kapcsolatban. Petrányi Csaba azt emelte ki, hogy az ASP miatt a kollégáik normál munkaidejét másfélszeresére növeli a megnövekedett adminisztráció. „A rendszer bonyolult és nehézkes, teljesen ellehetetleníti az önkormányzatok adminisztrációs életét. Elhiszem, hogy jó az, ha a Belügyminisztérium belelát minden egyes területbe naprakészen, de ez a végeken sokkal több munkát igényel” – mondta Petrányi Csaba.

A szolgáltatási modellel kapcsolatban a Magyar Önkormányzatok Szövetsége februári küldöttgyűlése úgy foglalt állást, hogy a kormány a rendszer kiépítésével bújtatva gondolja megvalósítani a tényleges döntések központosítását, előre vetítve ezzel az önkormányzatok teljes gyámság alá helyezését és autonómiájuk felszámolását, ami az önkormányzatiság végét jelenti.

Forrás: Magyar Idők

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2021 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu