Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2021. november 27.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Országszerte várják már a településképi törvényt
Az önkormányzati vezetők szerint ellenőrzés alatt kell tartani a kivitelezéseket

Üdvözlik az önkormányzati érdekképviseletek vezetői, hogy hamarosan megszületik a településképi törvény. Ennek nyomán mindenhol újra helyi rendeletben kell majd szabályozni, milyen építkezés felel meg a település arculatának. A korábbi szabályozást az év elején szüntették meg – olvasható a Magyar Idők cikkében.


A Magyar Faluszövetség elnöke, a Bács-Kiskun megyei Szentkirály polgármestere a Magyar Időknek elmondta, a korábbi építési engedélyezési eljárásról sem gondolta, hogy teljesíthetetlen lenne. „Úgy gondolom, veszteség érte az építési hatóságokat és a helyi akaratot a településkép kialakításában azzal, hogy 300 négyzetméter alatt bárki gyakorlatilag engedély nélkül építhet. Azt nem tudom, hogy a településképi törvény mennyire pótolja majd a korábbi szabályzást, de bizakodom abban, hogy teljes mértékben beválik majd” – fejtette ki Szabó Gellért.

Rámutatott: az nem elegendő, hogy a képviselő-testületek elfogadják a helyi építési szabályzatot, és besorolják az övezeteket. „Ahhoz, hogy a lakosság ezt ténylegesen kövesse az építkezéseinél, efölött valahogy kontrollt kell gyakorolni. Fontos, hogy ne csússzon ki a helyi közösség kezéből, milyen településképet akar magának” – hangsúlyozta a Magyar Faluszövetség elnöke.

A Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke, Tab fideszes polgármestere szintén üdvözölte Lázár János bejelentését. „Mi mondtuk, hogy nem szabad megszüntetni az előző szabályozást. Ami jól működik, azt nem kell megváltoztatni, csak finomítani kell rajta. Eleve látható volt, nem működik az a megoldás, hogy mindenki nekiáll építkezni, és a végén mégiscsak egy rendezési tervhez kell kapcsolódni” – fejtette ki Schmidt Jenő. Hozzáfűzte: talán egy kisebb településen még elmegy, hogy egyik épület magasabb a másiknál.

„Bele kell azonban gondolni abba, mi van akkor, ha valaki Budapesten, a belvárosban épít valamit összevissza. Mit tesznek vele?” – tette fel a kérdést Schmidt Jenő.

Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter a 2016. április 14-i kormányszóvivői tájékoztatón jelentette be, hogy benyújtja a településképi törvényt. Ennek alapján minden önkormányzat helyi rendeletben szabályozza majd, milyen építkezések felelnek meg a városképnek, és ez a 300 négyzetméter alatti épületekre is vonatkozik.

Az önkormányzatok jelölik majd ki a rendeletben, hogy melyek azok az értékek, amelyeket az újonnan felhúzott épületeknek is képviselniük kell. – Az ügyben a kormány ötpárti egyeztetést kezdeményez – mondta Lázár János. Emlékezetes, a szabályozást év elején szüntették meg, amikor a lakásépítések gyorsításáról döntöttek.

Forrás: Magyar Idők

 

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2021 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu