Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2021. november 27.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Forrás nélkül veszélyben az önkormányzati működés
A településvezetés ma már inkább csak települést üzemeltet, mint önkormányoz – vélik a szakértők

A rendszerváltáskor létrehozott önálló önkormányzatok mára csupán a településvezetést látják el, ráadásul pénzügyileg meg van kötve a kezük, hiszen minden rendelkezésre álló forint előre el van költve. Így felmerül a kérdés, hogy a kialakult közszolgáltatások mennyisége és minősége fenntartható-e. Veszélybe kerül tehát a saját intézmények működtetése, amely nélkül nem lehet önkormányzatiságról beszélni – vélik a Rádió Orienten megkérdezett szakértők, Józsa Fábián, Gyergyák Ferenc és Szmetana György.


A rendszerváltáskor létrehozott önkormányzatiság az elmúlt 25 év alatt nagyon sokat változott. A kezdetben teljesen szabad működésű településvezetés később partnerségen alapuló kormányzati kontroll mellett végezte tevékenységét, ma már pedig inkább csak települést üzemeltet, mintsem önkormányoz – vélik a szakértők.

„Pedig az önkormányzatiság, mint eszme és gondolat, az autonómiák világa már a rendiség középkori kialakulása óta jellemezte a magyarságot” – mutatott rá Józsa Fábián. „Része volt az államszervezet alulról való építkezésének, amelynek egyik fő pillére a vármegye volt, amely közvetlen és döntő befolyást tudott gyakorolni az országgyűlésre. A magyar államtörténetnek tehát kezdetektől meghatározó része volt, nem tudom, tudunk-e élni ezzel” – tette hozzá.

„Az, hogy az állampolgárok mennyire szólhatnak bele a településvezetésbe, nagyban függ annak méretétől. A szakértők szerint a választópolgárok leginkább a községekben fejthetik ki akaratukat, itt ugyanis jobban részesei tudnak lenni a döntéseknek, mint egy nagyobb csoport tagjaiként” – véli Gyergyák Ferenc.

„A jelenlegi fővárosi modell egy integrált szervezési formát jelent abban az értelemben, hogy egyrészt a kerületi polgármesterek közvetlen meghatározóivá váltak a település kormányzásának, másrészt ugyanakkor ott van bennük az a kerületi szempontrendszer és érdek, amelyek mentén nap, mint nap vezetik az adott kerület éltét” – mutatott rá Józsa Fábián.

Mint kiemelte: pénzügyileg meg van kötve a kezük, hiszen minden rendelkezésre álló forint már előre el van költve, így felmerül a kérdés, hogy a kialakult közszolgáltatások mennyisége és minősége fenntartható-e. Veszélybe kerül tehát a saját intézmények működtetése, amely nélkül nem lehet önkormányzatiságról beszélni. „Nincs forrás, se intézmény, s lassan már apparátus sem lesz. Ilyen feltételrendszer mellett csupán illúzió önkormányzatiságról beszélni” – hívta fel a figyelmet.

Ráadásul a politika mára nagymértékben beszivárgott az önkormányzatok életébe. Szmetana György szerint az egyik legnagyobb hiba, hogy az önkormányzati választásokba és a képviselőtestületi összetételekbe be lettek engedve a pártok. Mint mondta, a szakma egzisztenciális okokból figyel a politikára, ez hozhatja magával azt, hogy nem meri felvállalni döntési felelősségét, s ez az önkormányzatiság megvalósulását nehezíti. „Nem a pártoktól, hanem a politikai kultúrától féltem az önkormányzatokat” – zárta szavait.

A műsor itt hallgatható meg.

Forrás: OrientPress Hírügynökség

 

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2021 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu