Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2021. december 5.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Az EU-támogatások növelik a korrupció kockázatát
Elkészült az ÁSZ legújabb jelentése a helyi önkormányzatoknál tapasztalható korrupciós kockázatokról

Az önkormányzatoknál növeli a korrupció kockázatát, hogy egyre magasabb az európai uniós támogatások felhasználásának aránya – állapította meg az Állami Számvevőszék (ÁSZ) abban a jelentésben, amelyet 2016. április 9-én juttatott el az MTI-hez.


Növeli a veszélyeztetettséget az is, hogy az intézmények mintegy 40 százalékánál legalább egyszer előfordult olyan közbeszerzés, ahol háromnál kevesebb ajánlattevő vett részt, illetve ugyanaz a pályázó háromnál többször nyert – tartalmazza a Korrupciós kockázatok a helyi önkormányzatok intézménycsoportban 2016 elnevezésű dokumentum.

A tájékoztatás szerint ugyanakkor mérsékli a korrupciós kockázatot a belső szabályozások kiépítésének erősödése, illetve az összeférhetetlenség kérdéskörét valamilyen formában szabályozza a szervezetek döntő hányada.

A speciális korrupcióellenes rendszerek és eljárások körében azonban még mindig alacsony az etikai kódexszel rendelkező, a közérdekű bejelentéseket és a külső panaszokat kezelő rendszert működtető, a korrupciós kockázatelemzést, a munkahelyi rotációt alkalmazó szervezetek aránya. Az ÁSZ szerint alacsony azon szervezetek aránya is, amelyeknek van szabályzatuk az ajándékok, az utaztatás, a meghívások elfogadásának feltételeiről vagy a szervezeten belüli közérdekű bejelentők védelméről.

A közbeszerzésekhez kapcsolódó kontrollok közül kiemelték a külső szakértő alkalmazásának feltételeire vonatkozó szabályozást, amely a jelentés szerint a közbeszerzési eljárásban tanácsadó szolgáltatásait igénybe vevő intézmények döntő többségénél hiányzik.

Az Állami Számvevőszék az egész magyar közszférára kiterjedő Integritás projektje keretében ütemezetten hozza nyilvánosságra a 2015-ös intézménycsoportos elemzések eredményeit a honlapján, illetve az Integritás portálon. Az ÁSZ a költségvetési szervek korrupciós kockázatoknak kitettségét és az azzal szembeni ellenálló képességüket, azaz a kontrollok kiépítettségének állapotát tárja fel. Ennek keretében készült el a helyi önkormányzatok intézménycsoport-elemzése.

A felmérésben részt vevő önkormányzatok és hivatalok száma a korábbi évekhez viszonyítva folyamatosan növekvő tendenciát mutat – az első felméréshez képest több mint kétszeresére nőtt –, 2015-ben már 1119 kérdőív érkezett vissza. Az elemzett önkormányzatok száma 858 volt – tartalmazza a jelentés.

Forrás: MTI

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2021 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu