Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2021. november 27.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Államosítás és új alaptanterv jön az oktatásban
Felülvizsgálják a vegyes, állami fenntartású és önkormányzati működtetésű intézményi modellt

Új alaptanterv lesz 2018-tól, teljesen átalakítják a Kliket, elveszik az iskolák működtetését az összes önkormányzattól, jön a teljes államosítás. Lázár János a kormányinfón elárult néhány részletet arról, milyen pontokon készül változtatásokra az oktatásban a kormány. Elég sok ponton írják felül a korábbi terveiket – írja az Index.


Egy újságírói kérdésre adott válaszban árulta el Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter 2016. április 28-án, a Kormányinfón, hogy milyen nagyszabású oktatási változtatásokra készül a kormány. Palkovics László oktatási államtitkár ugyanis az április 27-i kormányülésen részletesen beszámolt a köznevelési kerekasztal üléseiről, és ezek alapján javaslatokat tett a rendszer számos elemének megváltoztatására.

1. Új tanterv lesz

Az államtitkár például azt kezdeményezte, hogy a köznevelési kerekasztal javaslatai alapján 2018-tól legyen új nemzeti alaptanterv, a tanulói terhek pedig már a következő tanévtől csökkenhetnek – tájékoztatott Lázár János. Kétségtelenül érzékelhető változtatás lesz, hiszen a tanterv látványosan érinti a tanárt és a diákot is. A szakszervezeteknek és a tiltakozó pedagógusoknak pedig egyik alapkövetelése, hogy változzon a tanterv, és nagyobb szabadságot adjon a tanároknak.

A tanterv tehát a bejelentés szerint változni fog, ami nagy engedmény a kormány részéről, hiszen 2012-ben, négy évvel ezelőtt éppen az Orbán-kormány, pontosabban Hoffmann Rózsa államtitkársága dolgozta át alaposan az előzőt. Az új tantervvel a kormány elismeri, hogy az a tanterv nem működik jól.

2. Átalakítják a tanárok képzését

A pedagógusok továbbképzésének átalakításánál Palkovics László azt javasolta, hogy a képzést az egyetemek biztosítsák, a költségeket pedig teljes egészében az állam viselje.

3. Jöhet a teljes államosítás

Az oktatási államtitkár azt is kérte, hogy a kormány vizsgálja felül a vegyes, állami fenntartású és önkormányzati működtetésű intézményi modellt, mert az megbukott – mondta Lázár. Jelenleg több mint 500 iskolát működtetnek önkormányzatok, és ezeken a helyeken még mindig feszültséget okoz az együttműködés a fenntartó Klikkel. Egy egyszerű példa, amire több intézményben is panaszkodtak: ki fizeti a fénymásolót, hiszen azon a fenntartói (egy dolgozat, vagy feladatalap) és a működtetői feladatokhoz kapcsolódó anyagokat (a takarítónő szerződése) is sokszorosítanak.

A kormány ennek akar véget vetni, és ami azt jelenti, hogy az összes önkormányzattól elveszik az iskolák működtetését. „Tiszta és egyértelmű viszonyokat kell teremteni, tárgyalásos alapon” – mondta, Lázár és megerősített, hogy egy rendszerre van szükség, amelyben az állam a fenntartó és a működtető. 

4. Nem kell mindenkinek egész napos iskola

Az egész napos iskoláról szólva a miniszter úgy fogalmazott, hogy arra nincs szüksége mindenkinek, de a nehézséggel küzdő gyermekeknek fontos.

5. Marad ilyen a tankönyvpiac

Egyértelművé tette ugyanakkor, hogy a tankönyvpiac liberalizálására nincs szükség, se lehetőség.

6. Átalakítják, de nem szüntetik meg a Kliket

Lázár János megismételte azt is, hogy az intézményfenntartásban a kormány decentralizálni készül – így a járások és a központi intézményfenntartó között tankerületek lennének, és a feladatokat, valamint a felelősséget is újraosztanák –, az iskolaigazgatókat pedig megerősítik.

Lázár egy kérdésre válaszolva azt mondta, hogy nem találkozott olyan javaslattal, amely a Klik megszüntetéséről szól, bár korábban erről beszélt több kormánytag is.

Forrás: Index

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2021 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu