Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2021. november 27.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Nem akarnak beletörődni a kukaholding ellenzői
Több szolgáltató attól tart, hogy az új struktúra kivégzi a kisebb önkormányzati cégeket

Az atv.hu által megkeresett közszolgáltatók egybehangzóan azt állítják, hogy az új nemzeti kukaholding legfőbb célja a kisebb önkormányzati cégek megszüntetése vagy beolvadásra kényszerítése. A rendszer április elejére tervezett beüzemelése elmaradt, az érintettek alapvető szakmai hiányosságokról beszélnek, a 160 cég között köröztetett petícióhoz pedig a Fideszes kötődésű önkormányzatok vagy meggyőződésből, vagy retorziótól tartva nem akarnak csatlakozni.


A Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. (NHKV) a Magyarországon jelenleg működő 171 közszolgáltató tevékenységének csúcsszerveként kívánja egységes rendszerbe foglalni a szemétszállítást. A tervek szerint a holding a pénzgazdálkodásban, a követeléskezelésben és a fejlesztési, szakmai irányításban kap vezető szerepet, vagyis mostantól nem a „kukásoknak” fizetünk, hanem egy központi szervnek, amelyik egy sajátos számítási metódus alapján oszt vissza pénzt az önkormányzati cégeknek a „működésükhöz szükséges mértékben”.

Az erről szóló, vagyis a közszolgáltatók működését, finanszírozását szabályozó minisztériumi rendelet tervezetét tegnap kapták kézhez az érintetek. Az ígéret szerint ez garantálja majd a szolgáltatók nullszaldós, nonprofit működést, hiszen az illetékes államtitkár, Szabó Zsolt szerint országos szinten jelenleg 14 milliárd forint a közvetlenül kimutatott veszteség a hulladékgazdálkodásban.

Mint arról az atv.hu korábban beszámolt, a szemétszállítással foglalkozó önkormányzati cégek sokkal jobban kijönnének hó végén, ha nem vinné el büdzséjük negyedét-ötödét az e-útdíj, a banki tranzakciós adó, a felügyeleti díj és a hulladéklerakási járulék együttesen terhe. Egyes kalkulációk szerint a szemétszállítási díj egyharmada az államhoz kerül áfa, szja és további 13 különféle adó, járulék és illeték formájában.

Alkotmányellenes alapítás?

A káoszt és a kiszolgáltatottságot látva elindult egy összefogás az önkormányzatok között, hogy megakadályozzák, de legalábbis megfékezzék a kormány egészpályás letámadását. Ennek motorja a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke, Gémesi György, Gödöllő polgármestere, és alpolgármestere, Gyenes Szilárd, aki nyomban három irányba is kilőtte nyilait, hogy valahol találatot érjen el.

Mindenek előtt a Zöld Híd Program projektvezetőjeként és a Zöld Híd Régió Nkft. korábbi ügyvezetőjeként panaszbeadványt nyújtott be az Alkotmánybíróságához, amelyben kifejti, hogy az NHKV létrehozása és működtetése azért alkotmányellenes szerinte, mert egy egyszerű hulladékgazdálkodási törvénymódosítással üresíti ki a sarkalatos, kétharmados önkormányzati törvény tartalmát, amely az önkormányzatok kötelező feladatai között sorolja fel a szemétszállítást.

Emellett Petíciót fogalmazott meg és küldött szét az ország 162 közszolgáltatójához. A tiltakozás a hulladékgazdálkodás rendszerszintű átalakításának azonnali felfüggesztését követeli arra hivatkozva, hogy a tervezett intézkedések végrehajthatatlanok, közegészségügyi és környezeti veszélyhelyzetet, valamint a szolgáltatás színvonalának csökkenését idézhetik elő, továbbá uniós kötelezettségvállalásba is ütköznek. A dokumentum hatásvizsgálatot és szakmai párbeszédet sürget.

Félnek az önkormányzatok

Az atv.hu úgy tudja, a petícióhoz eddig csupán 7 közszolgáltató csatlakozott, de közülük sem mindenki akar egyelőre a nyilvánosság elé lépni. Akik viszont igen, azok egybehangzóan állították, hogy az új struktúra kivégzi a kisebb önkormányzati cégeket, és sok olyan szimpatizáns sorstársukról tudnak, akik retorziótól (pl. váratlan hatósági ellenőrzés) tartva nem merik ilyen formában is kifejezni ellenvéleményüket.

A teljes cikk itt olvasható.

Forrás: atv.hu

 

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2021 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu