Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

 

vcr

m

civertan_logo_120px.jpg

vkf

blockcity

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2021. november 27.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Hatszáz milliárdnyi betétet vennének ki a bankokból
Az önkormányzatok számláinak a MÁK-hoz vitelével betétállományuk több mint 3 százalékától fosztaná meg a kormány a pénzintézeteket

Varga Mihály bejelentése szerint a Magyar Államkincstárhoz vinné át az önkormányzatok számláit a kormány. Gyors számításunk szerint a bankokat és takarékokat ezzel csaknem 600 milliárd forintnyi forrásuktól, vagyis betétállományuk több mint 3 százalékától fosztaná meg a kormány. A lépés a bankok és takarékok jövedelmezőségét és likviditását is ronthatja – írja a Portfolio.hu.


Az MNB legutóbbi adatai szerint a helyi önkormányzatok 572 milliárd forintot tartottak 2015 végén a magyar hitelintézeteknél. Ebből 384 milliárd forint, vagyis az állomány kétharmada volt látra szóló és folyószámla betét, amelyen a bankok feltételezésünk szerint évi 1 százalékot közelítő betéti marzsot tudnak jelenleg elkönyvelni, 160 milliárd forint, vagyis a fennmaradó rész döntő hányada pedig még kevésbé jövedelmező, rövid lejáratra lekötött betét.

Már régóta pedzegeti a kormány, hogy az önkormányzatok számlavezetését a Magyar Államkincstárhoz teszi át, erre azonban eddig nem került sor. Varga Mihály 2016. április 28-i bejelentésével ez most ismét elérhető közelségbe került.

Az állam az elmúlt években az önkormányzatok másik jelentős kapcsolatát már megszüntette a hitelintézetekkel, miután több százmilliárd forintnyi adósságukat konszolidálta. Jelenleg alig több mint 30 milliárd forintnyi önkormányzati hitel található a hitelintézetek mérlegében, hiszen az önkormányzatok hitelfelvételét nagyon korlátozzák a jogszabályok.

A bankok önkormányzati bevételeinek nagy részét az az oldal adta, így a mostani lépés a bankoknak és takarékoknak fájdalmas lehet, de jövedelmezőségi szempontból valószínűleg kevésbé, mint a korábbi adósságkonszolidáció.

A hitelintézetek likviditását nagyobb mértékben ronthatja a lépés, mivel azonban eddig is jó likviditással működtek, és az önkormányzatok a betétállomány mindössze 3-4%-át adják, ez a mérték is elviselhető lehet. Nagy kérdés még, mi lesz az önkormányzati cégekbetéteivel, amelyek pontos összegét nem ismerjük.

Forrás: Portfolio.hu

 

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2021 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu